Actualitate

România rămâne a bătrânilor? Jumătate dintre tinerii între 16 şi 34 de ani vor să plece din ţară

Specialiștii în migrație spun că exodul tinerilor nu se va opri prea curând dacă nu vor fi luate măsuri. Aproximativ jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani și-au făcut deja planuri să plece din România, explică sociologii.

„Știm din sondajele realizate că aproximativ jumătate dintre tinerii între 16 și 34 de ani au planuri de plecare în străinătate, planuri structurate. (...) Procentul celor care au intenții, de pe băncile facultății, de a pleca în străinătate este foarte apropiat de 47% – 48% pe totalul tineret. Mai mult, intențiile acestea sunt mai bine structurate în cazul celor care sunt în faza de licență, la cei de la master sau la doctorat, dat fiind faptul că cei care au avut intenții să plece, au plecat – procentul este mai mic”, a explicat Dumitru Sandu, sociolog, director Centrul de Studii pentru Migrație, potrivit Mediafax.

Fenomenul de migrație a tinerilor români nu este însă ireversibil. Țări europene care au trecut prin același proces au reușit să se redreseze cu ajutorul investițiilor europene pentru dezvoltare sustenabilă.

„Atitudinea publică actuală din România este: Migrația este o fatalitate. Nu este o fatalitate, se pot face lucruri. Pur și simplu, punctez exemple de soluții care pot duce în direcția pe care am semnalat-o anterior. Unu - și astea nu le iau din opinii personale, le iau din experiența istorică europeană. Situația noastră a avut-o Portugalia, a avut-o Spania. Ce au făcut cu ani înainte? Au știut să folosească fondurile europene. Acolo se ocupă fortă de muncă, acolo sunt o groază de oportunități”, mai explică specialistul.

Tinerii spun că vor să plece din România pentru salariile mai mari practicate de companiile din străinătate.

„În comparație cu salariile noastre, prețurile par mari în străinătate. Dar când te gândești acolo cât de mari sunt salariile medii pe economie... Cum să nu îți vină să pleci? Am 28 de ani și încă mă ajută părinții. Altfel nu m-aș descurca. Așa că mă gândesc să plec. Nu îmi imaginez că mă voi îmbogăți, dar mă gândesc că aș trăi decent”, a spus Ioana T.

„Aș pleca din țară pentru bani. M-aș muta pentru sistemul de sănătate. La noi în țară, oamenii mor cu zile în spitale. M-aș muta pentru alt sistem educațional. În România, 44% dintre elevi sunt analfabeți funcțional. M-aș muta într-o țară cu adevărat democratică, unde sunt oameni ce au democrația în sânge”, a explicat Victor H.

Unii au plecat și nu prea doresc să se întoarcă.

„Am plecat datorită oportunității locurilor de muncă. De Cluj eram puțin plictisit și am prins un job mai interesant în Varșovia. Pe urmă, tot datorită oportunităților am rămas. Salariul este mai mare decât în România, plus că multe companii europene și-au realocat sediile aici și caută oameni pentru diverse domenii, dar vorbitori de limbi central-este europene. Pentru români, de exemplu, sunt oportunități destule, salarii peste media locală și concurență destul de mică, pentru că toți românii se duc unde euro sau lira primească”, a explicat Roland Timșa, care a lăsat Clujul pentru Varșovia.

Un nou studiu Eurostat arată că România este pe primul loc la nivel european ca număr de tineri care locuiesc în afara țării. Aproximativ 600.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani au plecat din România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter