Actualitate

Concert caritabil la Cluj-Napoca pentru reînființarea Mocăniței de pe Valea Arieșului

Spectacolul caritabil intitulat „Suflet Românesc” este organizat în scopul strângerii de fonduri pentru susținerea proiectului de reînființare a Mocăniței Apusenilor de pe Valea Arieșului.

Concert caritabil la Cluj-Napoca pentru reînființarea Mocăniței Apusenilor de pe Valea Arieșului, sursă foto: Facebook Mocănița Apusenilor Concert caritabil la Cluj-Napoca pentru reînființarea Mocăniței Apusenilor de pe Valea Arieșului, sursă foto: Facebook Mocănița Apusenilor

Evenimentul va avea loc duminică, 9 februarie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca. Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor din sală, iar donațiile pentru proiectul „Mocănița” se pot face la finalul spectacolului.

Prin această manifestare, organizatorii doresc să sensibilizeze publicul clujean privitor la necesitatea refacerii căii ferate a Mocăniței ca prim pas în revitalizarea turistică a zonei Valea Arieșului, pentru impulsionarea dezvoltării economice și sociale a acestei zone și stoparea depopulării Țării Moților.


Interpreții Marian Deac și Corel Borza vor concerta alături de ansamblurile folclorice ale Companiei de Transport Public (CTP) Cluj Napoca, Dor Transilvan și Rapsodia Someșană, în spectacolul pentru renașterea economică, culturală și turistică a zonei Valea Arieșului. Copiii din grupul „Muguri de folclor”, conduși și dirijati de prof. Săndel Filip vor deschide spectacolul cu o serie de cântece patriotice din repertoriu.

În august 2019, mocănița de pe Valea Arieșului și-a reluat circulația, sute de turiști care au ajuns în Munții Apuseni luând parte la această experiență feroviară. Trenul de cale ferată cu ecartament mic circulă între localitățile Lunca Arieșului și Sălciua, pe o distanță scurtă de doar 10 kilometri. Se circulă cu un trenuleţ Diesel cu două vagoane care au o capacitate de 64 de locuri, iar locomotiva care le tractează, produsă în Germania, în 1964, este de mici dimensiuni.


Potrivit clubferoviar.ro, cei care au repus pe șine trenulețul doresc să extindă traseul prin munți până în orașul Baia de Arieș. În trecut, calea ferată îngustă traversa o parte din Munţii Apuseni pe Valea Arieşului, în lungime de 94 de kilometri, între oraşele Turda şi Abrud. Timp de 86 de ani a reprezentat principala cale de transport pentru marfă şi călători în zonă. Ea a fost desfiinţată însă în anul 1998 din motive de rentabilitate economică, punând punct unui simbol al Ţării Moţilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter