Actualitate

Activiștii clujeni anunță „victoria” Parcului Est? Dohotaru: „Pericolul aquaparkului a trecut!”

Anul acesta se împlinesc zece ani de campanie pentru Parcul Est.

Activiștii clujeni anunță „victoria” Parcului Est? Dohotaru: „Pericolul aquaparkului a trecut!” Activiștii clujeni anunță „victoria” Parcului Est? Dohotaru: „Pericolul aquaparkului a trecut!”

Dacă în secolul XIX a luat ființă Parcul Central, iar secolul trecut a fost creat Parcul „Babeș”, activiștii clujeni vor să pună umărul la crearea celui mai mare spațiu verde pentru Clujul secolului XXI. Parcul Est este cel mai important proiect de amenajare a unui parc în Cluj-Napoca.

„Am început cu o petiție privind pietonalizarea aleii din jurul Lacului 1 în vara anului 2010, apoi am arătat cum se poate crea un parc unitar de la primul lac din Gheorgheni, la ultimele lacuri de lângă Selgros. Am arătat că și fostul cartodrom, actuala bază sportivă, se poate lega de fosta pepinieră și să avem cel mai mare parc al orașului”, a punctat deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.


„Rezultatele nu s-au lăsat așteptate, avem Parcul Iulius, avem bază sportivă cu acces general și gratuit, avem acum prima dezbatere privind crearea Parcului Est”, mai spune parlamentarul clujean, care invită clujenii să participe, marți, la dezbaterea publică în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) pe tema „Parcul Est – pregătirea temei pentru concursul de soluții”.

Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) susține că cele trei parcuri „nu sunt diferite”, ci doar au funcționalități diverse, iar întreg arealul de 66 de hectare poate fi conectat prin alei pietonale și cicliste. Astfel, clujenii vor avea un spațiu public verde de amploare, din care o „felie” de arie naturală urbană, „singurul parc adevărat al orașului”, într-o zonă care se dezvoltă imobiliar.


„Pericolul aquaparkului a trecut. Este o victorie de etapă datorită mobilizării voastre! La dezbatare susținem ideea creării unui parc minim invaziv, care să includă și o arie naturală urbană, ca să arătăm că putem integra natura în oraș”, mai amintește Adrian Dohotaru.

Tot de un deceniu, clujenii sunt amăgiți cu un aquapark

Anul trecut, primarul Emil Boc spunea că realizarea aquapark-ului în cartierul Gheorgheni este condiționată de finalizarea Centurii Metropolitane. Cu toate acestea, proiectul așteptat de mai bine de zece ani nu se mai regăsește pe lista de priorități ale Primăriei pentru 2020.


„Pentru aquapark încă nu s-a găsit o altă locație. Singura locație propusă e cea discutată de noi în Gheorgheni, dar care nemulțumește pe foarte mulți. Așa că așteptăm să mai dezbatem acest subiect și să ne propună specialiștii și locații alternative. Nu dorim să demarăm proiecte controversate. Majoritatea oamenilor sunt nemulțumiți de locul propus de noi. Dacă soluția care o avem va fi considerată cea mai bună vom merge cu ea, dacă apare o soluție mai bună vom merge mai departe cu aceea. Prefer o analiză suplimentară și soluția aleasă să rezulte în urma unei largi consultări și dezbateri publice”, a recunoscut Emil Boc.

Una dintre probleme ridicate de cetățeni a fost zgomotul care va fi produs odată ce va fi dat în funcțiune aquaparkul. Anul trecut, în martie, zeci de clujeni au protestat în Consiliul Local față de decizia Primăriei de a construi un aquapark în Gheorgheni-Becaş.


CITEȘTE ȘI: Parc sau aquapark? Ce vor clujenii să se amenajeze în Gheorgheni şi ce face Primăria

CITEȘTE ȘI: Aquaparkul s-a înecat înainte să se construiască

Ultimele Stiri
abonare newsletter