Actualitate

Preot maghiar clujean, dezamăgit de tensiunile de la Ditrău: „Suntem responsabili cu toții!”

Doi brutari originari din Sri Lanka au fost mărul discordiei în comuna Ditrău, din inima Harghitei.

Preot maghiar clujean, dezamăgit de tensiunile de la Ditrău: „Suntem responsabili cu toții!”, sursă foto: Facebook Veres Stelian Preot maghiar clujean, dezamăgit de tensiunile de la Ditrău: „Suntem responsabili cu toții!”, sursă foto: Facebook Veres Stelian

Circa 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat, miercurea trecută, în faţa Primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka. Oamenii susțineau că le este teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care „să le impună cultura lor” şi „să le pună în pericol siguranţa”.

Între timp, s-a decis că cei doi angajați srilankezi vor rămâne la brutărie. Aceștia vor continua să facă pâine pentru localnicii din Ditrău, a precizat Köllő Katalin, care administrează, împreună cu soțul ei, brutăria din Ditrău, potrivit Digi 24. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), respectiv Biserica Romano-Catolică au criticat însă atât reacția furibundă a localnicilor din Harghita, cât și implicarea preotului romano-catolic Bíró Károly.


Într-un comunicat de presă tradus în limba română de preotul clujean Veres Stelian, arhiepiscopul emerit Jakubinyi György admite că poziția Bisericii este clară: „Porunca cea mai mare a Domnului Isus este iubirea, creștinul fiind caracterizat în plus și prin iubirea de dușman”. De altfel, preotul romano-catolic de la Biserica Piaristă din Cluj-Napoca împarte și părerea fostului lider UDMR, Markó Béla, enunțată într-un articol de opinie, admițând că minoritatea maghiară este responsabilă de cele petrecute la Ditrău, pentru că „cere toleranță, însă trece cu vederea intoleranța propriilor săi semeni”.

Cultura ospitalității, „cu atât mai dezirabilă”

„Accesul la muncă și la profesie trebuie să fie deschis tuturor, fără discriminare nedreaptă, bărbați și femei, sănătoși și handicapați, autohtoni și imigranți. În funcție de împrejurări, societatea trebuie, în ce o privește, să-i ajute pe cetățeni să-și găsească o muncă și un serviciu”, se arată în comunicatul de presă al Bisericii Romano-Catolice, care face referire și la Declarația Universală a Drepturilor Omului, respectiv la dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la onoare şi reputaţie, dreptul la respectarea vieţii private, precum şi dreptul la propria imagine.


„Cultura ospitalității este cu atât mai dezirabilă din punctul nostru de vedere cu cât nu putem uita nici un moment că toți suntem pelerini pe acest pământ pe care trăim din harul lui Dumnezeu. Nu putem să uităm nici faptul că membrii propriei noastre comunități, mii de concetățeni ai noștri sunt nevoiți să lucreze în străinătate pentru o viață mai bună, unde și ei la rândul lor au fost primiți cu ospitalitate; aceasta este atitudinea pe care o așteptăm și noi și o considerăm naturală”, mai transmite Biserica, prin vocea lui Jakubinyi György.

„În locul înverșunării să primeze omenia, rațiunea, iar înainte de toate să aibă în vedere principiul iubirii și toleranței creștine, și să se străduiască să păstreze pacea. Reprezentanții oficiali ai Bisericii, preoții să înțeleagă slujirea comunității ca una menită să calmeze emoțiile și tensiunile și nu să le intensifice, conducând astfel la dialog, nu la ură și dezbinare” – Jakubinyi György, arhiepiscop emerit, administrator apostolic

Etichete: tensiuni sociale
Ultimele Stiri
abonare newsletter