monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Bilanțul faptelor bune făcute de Arhiepiscopia Clujului în 2019

Arhiepiscopia Clujului s-a implicat în numeroase proiecte care doresc să facă lumea în care trăim puțin mai bună în anul care tocmai a trecut. Au organizat tabere pentru copii, i-au ajutat pe bolnavi și au pus umărul la ridicarea mai multor sălașuri pentru credincioși.

Evenimentul anului 2019 a fost împlinirea unui secol de la înființarea Consistoriului Ortodox din Cluj, în anul 1919, care a fost marcat printr-o seară culturală, organizată la Muzeul Mitropoliei Clujului, în data de 10 octombrie 2019, în prezența unor intelectuali și artiști de primă importanță ai cetății și a unui numeros public.

Tabere pentru copii

Anul trecut au fost organizate la Centrul misionar „Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, Nicula, Mărişel, Vișagu sau Bobota 35 de tabere pentru copii, tineri sau familii cu scop recreativ, o tabără cu tema prevenţiei consumului de droguri, una dedicată pregătirii voluntarilor, dar şi tabere pentru 50 de tineri români din Ucraina, la care au participat peste 2300 de copii și tineri. La acestea se adaugă și tabăra internațională de lucru româno-germană, de la Mănăstirea Piatra Fântânele, unde, timp de două săptămâni, 35 de tineri au lucrat pe șantierul viitorului cămin pentru cei 30 de copii, pe care maicile îi au în grijă în timpul anului școlar.


Burse pentru elevi

Au fost continuate lucrările de construire la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.000 de lei, la care se adaugă bursele și premiile în valoare de 110.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

O mână întinsă celor bolnavi

Arhiepiscopia Clujului are în prezent în derulare 53 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 16.000 de persoane. Au fost derulate 4 campanii de donare de sânge în protopopiate, parohii și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.Anul trecut au fost deschise:


În cadrul Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca: Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” și Casa de oaspeți „Sfântul Ilie”
În localitatea Gledin a fost inaugurat Centrul rezidențial pentru vârstnici „Sfânta Ana”, iar
Parohia Mociu I a finalizat lucrările de construcție la o casă socială pentru o familie nevoiașă din localitate.

În anul 2019 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 707.630 lei: din „Fondul Filantropia”, suma 109.490 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” suma de 260.935 lei şi suma de 191.350 lei, rezultată în urma colectei Organizate în Postul Crăciunului şi suma de 85.855 lei, în urma colectei pentru proiectele sociale ale Societăţii Femeilor Ortodoxe. A fost organizată o colectă specială pentru reconstrucția casei parohiale din Beliș, care a fost distrusă într-un incendiu, în urma căreia s-au strâns 60.000 lei.
La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 496.680 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale.
În anul 2019, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie 63 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură şi au fost sfinţite sau resfinţite 39 de biserici.


Ce planuri are Arhiepiscopia pentru acest an

Printre proiectele Arhiepiscopiei, pentru anul 2020 se numără:

Continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală
Continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj
Finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti
Demararea lucrărilor la Căminul de bătrâni din Făget
Deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița
Deschiderea Centrului de servicii sociale de la Cojocna
Începerea cursurilor pentru clasa pregătitoare din cadrul Școlii primare ortodoxe „Grigore Pletosu” din Bistrița.