Actualitate

Cine vrea să păzească un deal? RADP caută firmă să supravegheze Centrul de Deșeuri. Oferă dublu decât Consiliul Județean

După Consiliul Județean, a venit rândul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), noul constructor al Centrului de Deșeuri, să scoată la licitație un contract bănos pentru servicii de pază, protecţie şi supraveghere a investiției care de 8 ani înghite sume colosale fără nicio finalitate.

Potrivit unui anunț postat pe platforma de achiziții publice, RADP Cluj, subordonată Primăriei, oferă 500.000 de lei (105.000 euro) pentru paza Centrului de Deșeuri. Ofertele vor fi deschise în 11 februarie.

Reamintim că în anii 2016 și 2017 și Consiliul Județean a organizat, fără success, licitații pentru asigurarea pazei Centrului de Deseuri. Oferta Consiliului Județean se situa undeva la 56.000 de euro.


Potrivit Consiliului Județean, în prezent, pe șantierul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj există doi antreprenori care execută lucrări: Asocierea Kranz Eurocenter SRL & ISPE SA, care execută lucrări suplimentare necesare pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a versantului pe care este amplasată celula de depozitare din cadrul CMID Cluj, dar care, potrivit funcționarilor CJ ar fi abandonat demult lucrările și Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj care execută lucrări de proiectare și execuție a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor - lucrări în regim de urgență.

Cum s-a ajuns aici?


„Schimbarea constructorului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor s-a realizat ca urmare a rezilierii de către Consiliul Județean a acordului contractual (n.r. cu Kranz Eurocenter). Motivul rezilierii contractului de lucrări fiind abandonarea contractului de către antreprenor, care nu a putut fi prevăzută de beneficiar. Județul Cluj a acționat în interes public și nu a reziliat acest contract imediat, deși motivele au fost multiple. Antreprenorul a comunicat în repetate rânduri că va rezilia. Consiliul Juețean nu a dorit să interpreteze notificările în sensul unei intenții de abandon”, a comunicat Consiliul Județean în urma unei solicitări Monitorul de Cluj.

În prezent, potrivit forului județean, stadiul fizic al lucrărilor de execuție la CMID Cluj este de aproximativ 55%, la 8 ani de la debutul proiectului! Colac peste pupăză, Centrul de Deşeuri este în pericol să nu primească autorizaţie de funcţionare, deoarece clădirile nu respectă cerinţele pentru protecţia la foc.


De ce a primit RADP un contract de peste 11 mil. € fără licitație

În iulie 2019, Consiliul Județean Cluj a acordat fără licitație un contract în valoare de 54,7 milioane lei (11,6 milioane de euro) fără TVA către Regia Autonomă a Domeniului Public, una dintre regiile administrației locale, pentru proiectarea și execuția Centrului de Management al Deșeurilor.


Forul județean motivează caracterul urgent al contractului prin „riscul iminent de ravenări consistente a lucrărilor executate, de degradare a lucrărilor existente și posibilitatea apariției unor noi alunecări de teren, costuri suplimentare semnificative, termen suplimentar necesar finalizării lucrărilor prin depășirea termenelor rezonabile și finale de intrare în operare și depășirea termenelor din contractul de finanțare”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter