Actualitate

Șapte decenii de la înființarea detașamentului de pompieri Huedin

Cadrele militare din Detașamentul de Pompieri Huedin, comanda unității, autoritățile locale și familiile salvatorilor din oraș au sărbătorit ieri, 28 ianuarie 2020, 70 de ani de la înființarea subunității de intervenție din Huedin.

În prezent, cele două gărzi de intervenție din Huedin și Aghireșu veghează în fiecare zi pentru siguranța cetățenilor din 108 localități din raionul de intervenție, care acoperă partea de vest a județului Cluj și o parte din sudul județului Sălaj. Echipajele de intervenție din Huedin și Aghireșu răspund la orice oră atunci când cetățenii sunt amenințați de incendii sau inundații, sunt răniți în urma accidentelor rutiere sau solicită primul ajutor calificat, ș.a. Numai pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 1893 de misiuni de stingere a incendiilor, de descarcerare și de salvare SMURD.

Subunitatea de intervenție a fost înființată în comuna Huedin, la data de 30 noiembrie 1949, ca Secția P.C.I. și era dotată cu două autopompe cisternă Praga și două motopompe remorcabile, care erau deservite de subofițeri și militari în termen. Pe parcursul timpului, subunitatea a ținut pasul cu dezvoltările din jur, actualizând atât tehnica de intervenție, cât și condițiile din interiorul subunității. În anul 1996, a fost operaționalizată Garda a II-a de Intervenție Agireșu, iar în anii 2007 și 2008 au fost operaționalizate, în cadrul acesteia, două echipaje SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat. În anul 2012 au început lucrările de renovare a Pavilionului Principal al clădirii Detașamentului de Pompieri prin sprijinul autorităților locale, care au fost finalizate în anul 2018. În momentul de față, Detașamentul de Pompieri Huedin și Garda de Intervenție Aghireșu dețin trei autospeciale pentru stins incendii cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare și două ambulanțe SMURD.
Suita activităților aniversare a început cu un ceremonial religios pentru sfințirea clădirii subunității de intervenție situată pe strada Vlădeasa nr. 35, renovată recent, de către un sobor de preoți condus de preotul protopop Dan Ionuț Lupuțan. De asemenea, a fost sfințită palca de evocare a cadrelor militare ce au comandat subunitatea de intervenție de-a lungul timpului.

Trei plutoane de salvatori din Detașamentul de Pompieri Huedin și comanda ISU Cluj i-au primit, în Piața Victoriei din centrul orașului Huedin, pe Înaltpreasfințitul Andrei - Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat ceremonialul religios cu ocazia acestei aniversări, dar și pe domnul Mircea Abrudean - prefectul județului Cluj, domnul Mircea Moroșan - primarul orașului Huedin, domnul Manea Dorin Constantin primarul comunei Negreni, și ofițeri care au comandat subunitatea de intervenție de-a lungul timpului, dar și alte oficialități locale. Au fost rostite scurte alocuțiuni și au fost înmânate distincții și plachete onorifice oficialităților prezente la eveniment și pentru ofițerii care au condus de-a lungul timpului subunitatea de intervenție din Huedin.

Ultimele Stiri
abonare newsletter