Actualitate

După studenți și elevi, se schimbă regula și pentru seniorii cetății. Transport public gratuit pentru peste 77.000 de pensionari clujeni

Municipalitatea a inițiat procedura de consultare publică referitor la proiectul de hotărâre privind acordarea facilităților la transportul în comun pentru persoanele vârstnice, pensionari și cetățeni de onoare.

După studenți și elevi, se schimbă regula și pentru „seniorii cetății”. Transport public gratuit pentru peste 77.000 de pensionari clujeni, sursă foto: Facebook Emil Boc După studenți și elevi, se schimbă regula și pentru „seniorii cetății”. Transport public gratuit pentru peste 77.000 de pensionari clujeni, sursă foto: Facebook Emil Boc

Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică – în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 – privind consultarea publică și transparența decizională referitoare la proiectul de Hotărâre privind aprobarea Regulamentului de acordare a facilităților la transportul în comun pentru persoanele vârstnice, pensionarii cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca și pentru cetățenii de onoare ai municipiului.

Conform administrației locale, etapa consultării publice are loc în perioada 28 ianuarie – 11 februarie 2020. Clujenii interesați pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de e-mail consultarepublica@primariaclujnapoca.ro, ori pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni (str. Moților nr.7) sau la orice primărie de cartier.


Potrivit referatului de aprobare, propunerea vine în urma multiplelor solicitări din partea clujenilor, precum și datorită adresei Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca cu referire la majorarea nivelului de venituri până la care să fie acordate facilități la transportul public în comun pentru pensionari.

Adjustare după majorarea punctului de pensie

Ca urmare a majorării punctului de pensie de la 1.000 lei în iulie 2017, la 1.100 lei începând cu luna iulie 2018, respectiv 1.265 lei începând cu luna septembrie 2019, rezultă o majorare cu 26,5% față de acum doi ani și jumătate. Astfel, reprezentanții administrației locale consideră necesară majorarea nivelului de venituri până la care persoanele vârstnice și pensionarii beneficiază de facilități – cresc plafoanele prevăzute în 2017, de la 1.700 lei la 2.150 lei, respectiv de la 1.900 lei la 2.400 lei.


Abonamente valabile pe toate liniile se vor acorda pentru pensionarii ale căror venituri înregistrate pe cuponul de pensie la rubrica „total drepturi” sunt de până la 2.150 lei, respectiv pentru persoanele vârstnice definite conform art. 1 alin. (4) din Legea nr. 17/2000, pensionarii care au împlinit vârsta de 70 de ani, indiferent de cuantumul pensiei, respectiv cetățenii de onoare, indiferent de câtă pensie au. De asemenea, abonamente valabile pe o singură linie se vor acorda persoanelor vârstnice și pensionarilor ale căror venituri sunt cuprinse între 2.151 și 2.400 lei.

Peste 77.000 de pensionari în Cluj-Napoca

Conform cifrelor oferite de Casa Județeană de Pensii Cluj, numărul pensionarilor din Cluj-Napoca – pentru luna octombrie 2019 – se ridică la 77.671 persoane, dintre care 33.348 de pensionari sunt sub 70 de ani. Raportat la solicitarea CTP Cluj-Napoca, numărul eligibil al persoanelor vârstnice și pensionarilor pentru acordarea de facilități ar fi de 63.224, iar numărul estimat al abonamentelor care s-ar putea elibera ar fi pentru doar 50.000 de persoane.


În sistemul public de pensii, structurat la nivelul municipiului Cluj-Napoca, figurează 4.911 persoane beneficiare de indemnizație socială („pensia minimă”), 53.070 de pensionari cu venituri de până la 2.150 lei inclusiv, 5.243 de pensionari cu pensii cuprinse între 2.151 și 2.400 lei, respectiv 14.447 de pensionari cu pensii de peste 2.400 lei.

Conform referatului de aprobare, pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate, care au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor, în cuantum fix (care se regăsește pe cuponul de pensie în expresia „S.fixă”), vor fi luate în considerare doar veniturile înregistrate pe cuponul de pensie trecut la rubrica „pensie”, nu și veniturile înregistrate la rubrica „total drepturi”.


CITEȘTE ȘI: Elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev: „Să beneficieze în Cluj-Napoca de un număr de 120 călătorii în fiecare lună”

CITEȘTE ȘI: Clujenii plătesc 2,1 mil. € pentru ca studenţii să circule gratis pe mijloacele de transport în comun

Ultimele Stiri
abonare newsletter