Actualitate

Cluj-Napoca i-a fascinat pe jurnaliştii britanici. Recomandările neașteptate făcute de jurnaliștii de la The Guardian

Publicaţia britanică The Guardian recomandă vizitarea Clujului și prezintă cititorilor cele mai atractive locuri ale orașului.

„Capitala Transilvaniei are o populație mare de studenți și o atmosferă excelentă, cu cluburi excelente și unele dintre cele mai îndrăgite festivaluri de muzică electronică din Europa”, spun jurnaliștii de la The Guardian despre Cluj.

Articolul le prezintă cititorilor orașul Cluj-Napoca şi oferindu-le idei de ce ar putea face în Capitala Transilvaniei. Jurnaliştii de la The Guardian nu s-au zgârcit în privinţa recomandărilor.


Clujul festivalurilor

Clujul e prezentat ca un oraş studenţesc animat de „o atmosferă artistică”, iar britanicii amintesc faptul că principalele festivaluri ale oraşului, Untold, Electric Castle şi Form Day au o cotă excelentă în Europa.

„Festivalurile atrag foarte mulți vizitatori la Cluj și au schimbat într-adevăr orașul și au accelerat creșterea acestuia. Este cunoscut pentru evenimente de muzică electronică, în special Electric Castle (15-17 iulie 2020), care a câștigat cel mai bun festival de talie medie la premiile festivalului european din 2019. Untold este un alt festival major (30 iulie-2 august) și în acest an se lansează Form Days, o extravaganță de muzică și arte în Gilău, în afara orașului (2-5 iulie). Clujul are o istorie mare cu jazz-ul și Jazz in the Park (25-28 iunie) a fost desemnat cel mai bun mic festival din 2019”, se arată în articol.


Artă, baruri și second-handuri

Jurnaliștii au notat și unele dintre cele mai importante restaurante, cafenele şi cluburi din oraş şi recomandă Grădina Botanică, muzeele şi Parcul Central, precum și locuri de cazare atât în hosteluri cât și pe airbnb.

În materie de artă sunt amintite Fabrica de Pensule, Galeria Quadro şi Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), alături de Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), cel mai important eveniment de profil din ţară.


Barurile nu lipsesc din lista The Guardian, fiind menţionate localurile Joben Bistro, Enigma şi Booha. Pentru un brunch lejer sunt recomandate District of Toast, Meron, Eggcetera, Ham and Jam, Sisters. Someşul, Parcul Central, Grădina Botanică şi Muzeul Etnografic sunt recomandate pentru petrecerea timpului în aer liber.

„Clujul este un oraș aglomerat, dar există multă natură în jur. Suntem pe râul Somesul Mic și există o mulțime de spații verzi precum Parcul Central, care se află chiar pe malul râului. Grădina Botanică, deschisă publicului în 1925, este foarte frumoasă și un loc minunat de relaxare. Conține o grădină de trandafiri cu 250 de soiuri diferite și exemple de grădini din diferite părți ale lumii, precum Grădina Romană și Grădina Japoneză, dar și Muzeul Botanic. Un alt loc interesant este Parcul și Muzeul Etnografic - un muzeu în aer liber, unde veți vedea scene rurale românești”, explică jurnaliștii.


În materie de restaurante, The Guardian îi trimite pe turiştii aflaţi în Cluj la Samsara Foodhouse, pentru un meniu vegetarian sau vegan delicios şi la Samsara Teahouse pentru un ceai organic şi decorul ieşit din comun. Pentru o masă tradiţională, The Guardian recomandă restaurantul Roata.

Surprinzător sau nu, magazinele tip outlet sau second hand sunt şi ele incluse în topul publicaţiei, alături de câţiva dintre artizanii clujeni.


„În Cluj există o scenă strălucitoare second-hand / vintage, precum și unii designeri independenți interesanți. Helofita este un magazin excelent - există mai multe dintre ele în oraș - unde veți găsi tot felul de haine second-hand în stare bună”, se arată în articol.

Pentru cazare, jurnaliştii britanici recomandă câteva hosteluri din zona centrală a oraşului, dar arată că în Cluj sunt destule apartamente atrăgătoare şi pe Airbnb.

 

Etichete: the guardian
Ultimele Stiri
abonare newsletter