Actualitate

Ministrul Florin Cîțu: „Banii au fost acolo tot timpul. S-au cheltuit 44 milioane euro în numele informatizării ANAF”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus luni seara, la Digi 24, că informatizarea Fiscului nu s-a realizat, dar asta nu înseamnă că nu s-au cheltuit bani: ar fi vorba de 44 milioane euro, bani cheltuiți de guvernele precedente chiar în acest scop.

Subiectul informatizării ANAF revine în discursul ministrului de Finanțe, după ce, în urmă cu 2 zile, detaliase problema informatizării de la Ministerul de Fiananțe:

”Banii au fost acolo tot timpul, de la buget, pentru informatizare și s-au cumpărat servere care stau pe holuri de trei ani de zile. Și de la Banca Mondială au fost bani, și 30 de milioane de la buget”.


Ministrul Florin Cîțu nu a oferit luni niciun indiciu despre identitatea celor care au decis eficiența acestor cheltuieli, sau nefolosirea serverelor cumpărate, dar a promis că îi va descoperi pe cei vinovați de acest ”sabotaj”.

”Spațiul pentru veniturile în România în 2020 nu este foarte mare, există o rigiditate, 26-27% din PIB venituri din economie. Soluția cea mai la îndemână este informatizarea. Nu este ceva nou, dar nu a făcut-o nimeni…. Dacă nu o facem acum, rămânem în urmă.


Nu știu dacă voi reuși să fac tot ce îmi propun, dar dacă fac un pas viitorul ministru va porni de la alt nivel… Anul acesta să legăm casele de marcat de sistemul ANAF. Am forțat firmele să cumpere case de marcat, dar ANAF nu este gata… Conexiunea va crește cu 10-15% veniturile la ANAF. Unde s-a făcut informatizarea acestea au fost rezultatele”, a spus Florin Cîțu.

Informatizarea ANAF, cerută insistent, de ani de zile, de mediul de afaceri, a fost blocată de toate guvernele României din ultimii 15 ani.
Digitalizarea Fiscului și tot ce presupune pe orizontală: baze de date, interconectare etc. este singura soluție pentru o creștere rapidă a veniturilor bugetare în condițiile în care execuția bugetară aferentă anului 2019 arată cel mai prost de la aderarea la UE. Iar perspectivele sunt deloc optimiste.


Revenind la declarația de luni, ministrul Finanțelor a afirmat că obiectivul său, pe termen mediu,  este  să crească nivelului încasărilor la buget.

”Anul acesta să legăm casele de marcat de sistemul ANAF. Am forțat firmele să cumpere case de marcat, dar ANAF nu este gata. Conexiunea va crește cu 10-15% veniturile la ANAF. Unde s-a făcut informatizarea cu atât au crescut, acestea au fost rezultatele…”, a precizat Florin Cîțu.

Etichete: anaf
Ultimele Stiri
abonare newsletter