Actualitate

FOTOREPORTAJ: Rezumatul zilei „Micii Uniri” de la Cluj-Napoca

În ziua de 24 ianuraie a fost sărbătorită Ziua Națională „Mica Unire”, unul dintre cele mai importante evenimente istorice și schimbări politice pentru poporul român.

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor  Moldova și  Țara Românească (actuala Muntenia) sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Tării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza  ca domnitor al ambelor principate, la  5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Procesul a început odată cu adoptarea Regulamentelor Organice între 1831-1832 în Muntenia și Moldova, care stipulau necesitatea unificării politice, urmate de acorduri vamale între 1833 și 1835 și lichidarea posturilor vamale între cele două țări începând cu 1 ianuarie 1848. Aceste procese politico-diplomatice au pus temelia pentru înfăptuirea Marii Uniri a românilor la 1 decembrie 1918.


Așadar, la 24 ianuarie în fiecare an ca și în toată țara se sărbătorește acest eveniment și la Cluj-Napoca. În prima jumătate a zilei s-au pus coronae la bustul domitorului Alexandru Ioan Cuza. După ceremonia religioasă, discursurile reprezentanțiilor administrației locale și județene, depunerea de coroane și defilarea militarilor Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, nu a lipsit nici tradiționala Horă a Unirii. Zeci de clujeni adunați la bustul lui Cuza, cu mic cu mare, unii îmbrăcați în straie populare, având cocarde tricolore la piept, s-au prins de mână, încingând Hora în mijlocul străzii, la braț cu primarul Emil Boc.

În a doua jumătate a zilei, concertul folcloric a menținut atmosfera sărbătorii a clujenilor a început la ora 16:00 în Piața Unirii împreună cu: Ansamblul Folcloric „Crăișorul”, Ioan Berci, Sava Negrean Brudașcu, Mariana Sfechiș, Ioana Ștețco, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Ana Ilca Mureșan, Marius Ciprian Pop, Ansamblul Folcloric „Mărțișorul”, Aurel Tămaș, Ana Ilca Mureșan, Acompaniază Orchestra Regal Transilvan.
Ziua Națională a fost încheată cu artificii spectaculoase însoțite cu muzică voioasă și cu hora tradițională a Unirii.
Așadar, vă prezentăm în fotografii rezumatul zilei de 24 ianuarie.
 

abonare newsletter