Actualitate

UBB va analiza cartierele care au nevoie de noi linii de transport în comun

Universitatea Babeș-Bolyai va face studiile pe baza cărora Primăria Cluj-Napoca va stabili cum se dezvoltă și modernizează transportul public în oraș, de la rute și stații noi de autobuze, la trasee pentru extinderea benzilor dedicate.

În acest sens,experții de la UBB vor face studii pentru a oferi direcțiile de dezvoltare pentru transportul în comun din Cluj-Napoca. Universitatea clujeană a fost singurul ofertant pentru  proiectul ”Servicii de realizare studii de cercetare și analize-tematica 1: Studiu privind accesibilitatea serviciilor publice din municipiul Cluj-Napoca utilizând transportul public necesare pentru proiectul "Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni - ANTO-CiiC" .

Valoarea contractului este de 75.000 lei iar durata de execuție a cestor studii este de 3 luni.


Potrivit caietului de sarcini, studiile și analizele se vor concentra pe mai multe componente: analiza serviciilor publice (școli, grădinițe, spitale, primării de cartier) și a accesibilității acestora de la stațiile de autobuz, stațiile de biciclete sau în regim pietonal, analiza rețelei de transport în comun existente, analiza accesibilității acestei rețele de transport în comun, predicția unor viitoare trasee de transport public și elaborarea de politici publice pornind de la aceste date.


În privința accesibilității serviciilor publice,cercetătorii UBB trebuie să furnizeze rapoarte de specialitate pe fiecare segment analizat, dar și o hartă interactivă a distribuției serviciilor publice la nivelul municipiului, cu indicarea zonelor situate la o distanță de 5-20 de minute față de acestea.


La capitolul rețea de transport public va fi analizată infrastructura existentă, adică rețeaua, stațiile de transport, amplasarea lor, sectoarele de benzi dedicate existente în prezent, pentru a stabili potențialul de modernizare și extindere pe viitor.

De asemenea, se va analiza disponibilitatea transportului public, respectiv cât de conectate sau lipsite de acoperire sunt anumite zone cu transport public, care este gradul de acoperire pe diverse intervale orare. Rezultatul dorit este inclusiv o hartă interactivă care să indice zonele aflate la o distanță cuprinsă între 5-20 de minute de mers pe jos până la cea mai apropiată stație de autobuz/troleibuz/tramvai. Aceasta pentru a fi cât mai evidente arealele dezavantajate din municipiu din punct de vedere al accesibilității la mijloacele de transport în comun.


Pe de altă parte, se va realiza o analiză calitativă a culoarelor pietonale către principalele stații de transport în comun.
Studiile vor acoperi și un alt aspect important, predicția traseelor viitoare de transport public. Este evident că traseele de transport trebuie adaptate la realitățile curente, după dezvoltarea impresionantă pe care a cunoscut-o Clujul în ultimii ani. De altfel, cetățenii au cerut în mod constant în ultimii ani Companiei de Transport Public să introducă noi trasee mai ales spre cartierele nou apărute sau să le regândească pe cele existente.

Ultimele Stiri
abonare newsletter