Actualitate

Doi muzicieni din Cluj și Arad, izolați pentru 14 zile la domiciliu după ce au fost într-un turneu în China

Mai mulți muzicieni din Cluj și Arad, care s-au întors din China sunt izolați la domiciliu pentru 14 zile.

Iasmina Breșneni, instrumentist, a declarat, pentru Mediafax, că după turneul din Wuhan nimic nu le-a atras atenția artiștilor și au aflat de coronavirus doar când au ajuns acasă.

Iasmina Breșneni este artist instrumentist la Filarmonica Arad. În luna decembrie și-a luat concediu fără plată și a plecat, împreună cu artiști ai Filarmonicii „Banatul” din Timișoara și din alte orașe, într-un turneu de 50 de zile în China. Au ajuns și în regiunea Wuhan, dar nimic nu le-a dat de bănuit că ar fi în pericol, a declarat artista.


„Turneul în China a început în data de 3 decembrie și s-a terminat în data de 20 ianuarie. Nu am știut, la început, absolut nimic despre virus și nici nu exista acea problemă de care am auzit abia când am ajuns acasă. Am fost în acel oraș, dar am fost la început, pentru a pune viza de ședere. Am stat o zi. În perioada în care s-a declanșat virusul nu am trecut pe acolo. Oamenii acolo merg cu măști pe stradă pentru că aerul este poluat și majoritatea poartă pe stradă sau în încăperi acele măști, ceea ce am făcut și noi. Am purtat măști pentru a ne feri de aerul poluat”, a spus ea.

Potrivit artistului, pe niciun aeroport grupul artiștilor români nu a fost anunțat despre pericolul coronavirusului din China, iar acum, odată ajunși acasă, artiștii spun că nu înțeleg panica.


„Nu m-am speriat absolut deloc. Nu știu de ce lumea din jur este panicată. Nu e nevoie să fie panică. Toți suntem bine, suntem chiar fresh, bucuroși că am ajuns acasă, toată lumea este în regulă. Am fost la DSP și ni s-au făcut controale, analize, totul este foarte bine. Vom sta 14 zile acasă sub observație medicală să fie totul în regulă. Trebuie să ne luăm zilnic temperatura”, a mai spus instrumentistul.

Iasmina Breșneni a povestit că în China artiștii români au avut 30 de spectacole.


„Totul a fost deosebit de frumos. Mi-am luat concediu fără plată de la Filarmonică, am plecat într-un schimb de experiență cu ceilalți colegi și am făcut aceeași muncă pe care o depun și la Arad. Toți suntem bine și ne-am mirat că, nici nu am ajuns bine și am văzut tot felul de știri, de panică. Noi toți suntem bine și fericiți că am ajuns acasă, și, cel mai important, suntem sănătoși. Nu am trecut pe nicăieri prin nici un fel de filtru. În aeroportul Frankfurt am stat vreo trei ore și nu s-a întâmplat nimic. Se știa că tot grupul vine din China și... nimic. N-am fost informați de virus, nici în Germania, nici în altă parte. Nici măcar în China. Noi nu am fost în zilele acelea afectate. Nici măcar în ultimele zile de turneu nu am știut despre acest virus. Totul s-a întâmplat acasă, când am ajuns în România a fost știrea. Nici măcar în Frankfurt nu a fost lume cu măști sau lume panicată”, a mai spus artista.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax că doi artiști din Cluj sunt izolați la domiciliu pentru 14 zile, după ce s-au întors din turneul din China și dacă vor avea simptome de febră sau tuse cei doi vor fi transferați la Spitalul de Boli Infecțioase.


„Doi muzicieni clujeni, care s-au întors din turneul din China, sunt auto-izolați la domiciliu pe o durată de 14 zile. Starea lor de sănătate este foarte bună, am vorbit cu ei. Dacă în această perioadă vor prezenta simptome de febră, tuse sau dificultăți la respirație, vor trebui să apeleze 112 și vor fi transferați al Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca”, a spus Moisescu.

Cei doi muzicieni nu sunt angajați ai Filarmonicii „Transilvania” sau ai Operei Naționale Române ci ar fi vorba, se pare, de un student instrumentist și de fost angajat al Operei Maghiare, care e pensionar.

Etichete: Wuhan izolare china
Ultimele Stiri
abonare newsletter