Actualitate

Primul lot de vaccin gratuit anti-HPV, disponibil în cabinetele medicilor de familie

Primul lot de vaccin gratuit anti-HPV a ajuns în cabinetele medicilor de familie.

Este vorba despre vaccinuri care protejează împotriva celor mai periculoase tulpini care dau anumite tipuri de cancer genital.

Primele seruri sunt destinate adolescentelor pentru care părinții au cerut deja vaccinarea. Ministerul Sănătății face însă, din nou, doar pe jumătate un gest așteptat de mult și nu pune la punct o campanie de informare a pacienților, riscând ca programul să eșueze, la fel ca acum 12 ani.


A fost ultima campanie de vaccinare în școală, soldată cu un dezastru. Părinții români, îngroziți de zvonuri cum că fetițele lor au rol de cobai, că vaccinul ar da sterilitate, autism, paralizii sau leucemie, au refuzat în masă vaccinul. 200.000 de doze au ajuns la gunoi, în loc să salveze sănătatea și viață elevelor care au devenit, între timp, femei. Multe au pățit ceea ce putea fi evitat: s-au infectat pe cale sexuală cu „human papiloma virus” (HPV).

După 12 ani Ministerul Sănătățții oferă din nou, prin program național, vaccinul anti-HPV. Dar dozele nu vin automat, trebuie solicitate de medicul de familie la Direcțiile de Sănătate Publică pe baza unei cereri semnate de părinții fetelor între 11 și 14 ani.

Etichete: medici de familie
Ultimele Stiri
abonare newsletter