Actualitate

NOSTALGIE Stela Enache, la 70 de ani. Povestea de succes a îndrăgitei artiste a început la Cluj

Cântăreaţa Stela Enache (numele real Steriana Aurelia Bogardo) s-a născut la 24 ianuarie 1950, la Reşiţa, judeţul Caraş-Severin.

NOSTALGIE Stela Enache, la 70 de ani. Povestea de succes a artistei a început la Cluj NOSTALGIE Stela Enache, la 70 de ani. Povestea de succes a artistei a început la Cluj

De la vârsta de 3 ani, artista a început să studieze baletul, iar de la vârsta de 6 ani, pianul, la Şcoala de Muzică. Pe lângă muzică, Stela Enache a fost pasionată în copilărie şi adolescenţă de sport, actorie (făcea parte din cercul de teatru) şi de limba engleză.

În perioada 1964-1967 a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Reşiţa, secţia Canto. După terminarea liceului, a trebuit să aleagă între teatru, muzică sau sport. În cele din urmă, s-a îndreptat spre muzică. Deşi a dorit să studieze la Bucureşti, părinţii au insistat să meargă la Cluj, unde a fost admisă.


În perioada 1967-1972, Stela Enache a urmat cursurile Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat cu Tudor Jarda, Dorin Pop şi Romeo Ghircoiaşu, potrivit volumului „Meridianele cântecului”, de Daniela Caraman Fotea. În urma unui examen, a fost acceptată și în echipa Casei de Cultură a Studenţilor. Tot la Cluj, Stela Enache a cântat şi cu formaţia Cromatic.

În 1970, în paralel cu Conservatorul, a început la Bucureşti studiul cu maeştrii George Grigoriu şi Fromi Moreno. Astfel, Stela Enache a început să facă naveta Reşiţa-Bucureşti-Cluj. L-a cunoscut pe compozitorul George Grigoriu prin intermediul unchiului său, scriitorul Ion Hobana. George Grigoriu a fost mentorul ei şi compozitorul care i-a încredinţat primul şlagăr – Pentru un sărut.


Florin Bogardo și „Ani de liceu”

În 1971, Stela Enache l-a cunoscut la Mamaia pe compozitorul Florin Bogardo, cu care s-a căsătorit în doar câteva luni. Din acel moment, Florin Bogardo a compus aproape în exclusivitate pentru Stela Enache, cei doi alcătuind unul dintre cele mai de succes şi longevive cupluri din muzica românească.

Stela Enache a înregistrat 76 de piese compuse de Florin Bogardo, toate având mare succes la public: Ani de liceu, Apari iubire, Balada pescăruşilor albaştri, Ca un tren ne pare viaţa, 'Cândva, o luntre albă, Ce simţi când eşti îndrăgostit, Cum pot să te conving şi ce să fac, Dansul e ca o vrajă, Dăruieşte-mi acest ceas de iubire, Dimineţile mele, Dorul, flacără nebună, E o poveste de amor, Hai, vino şi stai lângă mine, În numele iubirii, Întâia oară, Întrebare, întrebare, La steaua, N-ai să mă poţi uita, Printr-un sărut, Să pot, Trandafirul, Vraja sărutului etc.


În august 2009, soţul artistei, Florin Bogardo, a murit. Împreună cu regretatul compozitor Stela Enache are doi copii, Laura şi Anton, stabiliţi în străinătate, şi este bunica a patru nepoţi. Chiar și în zilele noastre, Stela Enache are o bogată activitate concertistică și apare în numeroase emisiuni radio şi TV.

abonare newsletter