Actualitate

Înghesuiala de pe Albac va deveni istorie? Serviciul de Permise şi Înmatriculări ar urma să se mute din Gheorgheni în Someşeni

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, are în plan să mute Serviciul de Permise şi Înmatriculări situat pe strada Albac în sediul Vămii din Someşeni.

“Permisele şi Înmatriculările funcţionează pe strada Albac, condiţiile sunt absolut improprii pentru desfăşurarea activităţii, şi din punctul de vedere al cetăţeanului pentru că zona de aşteptare este foarte mică, oamenii stau la cozi, mai mult stau afară. Principala problemă este lipsa locurilor de parcare şi se blochează aproape un întreg cartier. Am avut discuţii şi cu domnul primar Emil Boc, am avut o grămadă de sesizări din partea cetăţenilor din zonă afectaţi în mod direct de activitatea acestui serviciu. Ce înseamnă această activitate? Peste 500 de oameni care vin zilnic pentru diverse probleme, permise, înmatriculări, numere roşii, numere definitive. Marea majoritate sunt din afara oraşului, toţi vin cu maşina, blochează parcările altora pentru că nu au unde parca, acesta este adevărul. Angajaţii acestui serviciu îşi desfăşoară activitatea în nişte condiţii greu de imaginat, în spatele ghişeelor sunt nişte holuri de jumătate de metru, pentru că în rest e ocupat de arhivă. Constatarea este una extrem de tristă”, spune noul prefec al Clujului.

Acesta spune că are în plan două soluţii.


“Soluţiile sunt două în acest moment la care lucrăm. Una este, de fapt şi o prioritate a Guvernului şi a mandatului meu, descentralizarea serviciilor publice comunitare şi aducerea lor cât mai aproape de cetăţeni. Asta ar însemna să ducem serviciul de înmatriculări şi paşapoarte înspre capetele de judeţ, respectiv Câmpia Turzii, Dej, Huedin. Degrevăm traficul din Cluj. Sunt probleme şi impedimente. Primul impediment este lipsa personalului. A doua soluţie identificată este relocarea serviciului din zona Albac, din Gheorgheni. Este un proiect care a mai fost discutat acum câţiva ani, nu a fost finalizat, eu sper să duc la bun sfârşit această misiune. Am identificat o locaţie pretabilă pentru această activitate şi anume sediul Vămii din Someşeni. Cei de la Vamă se vor muta în cadrul clădirii noi de pe Dorobanţilor, ei ţin de Direcţia Generală a Finanţelor. Spaţiul permite şi este extrem de pretabil pentru activitatea de serviciu public şi de relaţii cu publicul. Zona de aşteptare este extrem de generoasă, ghişeele sunt aerisite, nu se compară cu cel de pe Albac. Există şi locuri de parcare. Am rezolva probleme şi din punct de vedere al examinărilor. Cei care vor să dea examen se adună pe strada Plevnei, condiţii improprii, sub cerul liber. Există probleme în acest sens. Dorinţa mea este ca traseele să fie readaptate şi oamenii să aştepte la sediul Vămii, unde zona permite”, a mai spus Abrudean.

Potrivit acestuia, Ministerul de Interne, care trebuie să aprobe aceste relocări, a fost informat de aceste schimbări, iar teoretic “nu ar trebui să existe impedimente”.


Reamintim că şi primarul Emil Boc a cerut noului Guvern să scoată din zona centrală unele instituții.

“Sper ca noul Guvern să scoată din zona centrală instituții foarte aglomerate. Gândiți-vă Serviciul de Înmatriculări din Gheorgheni, acolo este o nebunie, din cauza faptului că un serviciu este amplasat în mijlocul unui cartier rezidențial. Nicăieri în Europa aceste servicii nu sunt în mijlocul cartierelor. Trebuie discutat cu Guvernul, găsită o locație modernă, decentă. Sunt lucruri care pot fi rezolvate”, a spus edilul Clujului.

abonare newsletter