Actualitate

Replica lui Boc pentru ministrul Mediului: „Nu de ieri am început proiectele de mediu!”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a reacționat la vestea că „Orașul Comoară” se numără printre cele zece municipii care urmează să dea raportul privind poluarea.

Replica lui Boc pentru ministrul Mediului: „Nu de ieri, nu de azi am început proiectele de mediu!”, sursă foto: Facebook Emil Boc Replica lui Boc pentru ministrul Mediului: „Nu de ieri, nu de azi am început proiectele de mediu!”, sursă foto: Facebook Emil Boc

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat, luni, că va solicita Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) un raport privind calitatea aerului din Bucureşti. De asemenea, oficialul a menţionat că va avea discuţii, în perioada următoare, și cu alte zece municipalităţi – printre care și Cluj-Napoca –, municipii care au obligaţia să prezinte rapoarte privind calitatea aerului.

„Aş vrea să vă spun că, analizând datele, voi avea discuţii şi voi începe procedurile cu celelalte zece municipalităţi din România – Cluj-Napoca, Galaţi, Timişoara, Bacău, Brăila, Craiova, Turnu Măgurele – care au obligaţia să realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului, pentru că este important pentru noi să avem o cât mai bună stare de sănătate a populaţiei în aceste aglomerări urbane, să prevenim şi, evident, să avem date pe care să le furnizăm opiniei publice”, a precizat Alexe.


Marți dimineață, edilul a reiterat faptul că Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj a transmis că, în 2019, stațiile automate de monitorizare au înregistrat 14 depășiri la indicatorul particule materiale cu diametrul mai mic de 10 microni (praf), existând și o depășire a mediei orare la indicatorul dioxid de azot (gazele de eșapament de la mașini). Nu e foarte bine, dar nici nu suntem în afara dimensiunilor legale!

„Vedeți, nu suntem în primele trei!”

„Suntem cu mult sub standardele maximale prevăzute de lege. Evident, acest lucru nu ne mulțumește. Nu de acum, că spune ministrul, ci de multă vreme am pus la punct un plan care să vizeze pe termen scurt, mediu și lung creșterea calității vieții, diminuarea poluării și respectul față de Cluj-Napoca. Nu de ieri sau de astăzi am demarat proiectul celor 100 de hectare de noi parcuri. Ce credeți, nu tot acest scop îl urmărește?”, a replicat Boc, într-o emisiune radio.


Potrivit ministrului Mediului, București, Brașov și Iași sunt primele trei cele mai poluate municipii din România. „Vedeți, nu ne aflăm în primele trei!”, exultă Emil Boc, care a înșiruit apoi strategiile municipalității prin care dorește să sporească calitatea vieții pe malul Someșului Mic. Unele dintre proiecte sunt deja în efect ori pe cale de a fi implementate, altele sunt încă departe de a fi finalizate.

Transport public integral electric – nepoluant – până în 2026, microbuze pentru școlari pentru a diminua traficul și aglomerația din zona centrală, 100.000 de arbori de diverse dimensiuni plantați până în 2030, parcurile Între Lacuri, Feroviarilor, Zorilor, Parcul Est, Baza Sportivă „La Terenuri” din Mănăștur, cele 20 de hectare din Pădurea Clujenilor, respectiv un parc în cartierul Bună Ziua – toate au fost pomenite de Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter