Actualitate

Cum explică sociologii creșterea natalității în Cluj-Napoca

Tinerii din Cluj-Napoca încep din ce în ce mai mult să pună accentul pe viața de familie în detrimentul carierei, explică sociologii creșterea natalității din ultimii ani.

Dacă în 2008 s-au născut peste 5.600 de copii, în 2019 numărul lor a ajuns la 7.000, relatează Mediafax.

Orașul Cluj-Napoca a înregistrat în ultimii 12 ani o creștere constantă a numărului de copii născuți, asta în condițiile în care Primăria nu are o politică de natalitate, ci doar aplică un concept de creștere a calității vieții.


Siguranța zilei de mâine și tendința de a pune mai mult preț pe viața privată sunt alți factori care încurajează familiile tinere să facă copii, spun specialiștii.

„Cred că sunt o serie de factori care ar putea explica acest fenomen. Pe de-o parte, ponderea populației tinere din populația orașului, avem în Cluj avantajul construit de universități care atrag și aduc în Cluj o mulțume de tineri. Pe de altă parte, sectorul privat profită, este deosebit de atractiv pentru mulți tineri din România. Vorbim și de stabilitatea financiară și eliminarea aspectului sărăciei care conferă siguranță mai mare celor care își doresc să aibă doi, trei sau mai mulți copii sau să aibă copii și în al treilea rând cred ca putem spune și despre o schimbare de optică în ceea ce înseamnă raportul viață privată și viața profesională. Există o tendință din ce în ce mai mare de a aprecia, de a revaloriza familia, viața de familie în detrimentul carierei sau a câștigurilor profesionale", a spus sociologul Ioan Hosu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter