Actualitate

Alertă în România, după ce a fost depistată gripa aviară

Este alertă alimentară în mai multe state europene, între care și România.

Comisia Europeană a transmis o notificare potrivit căreia în fermele de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din cauza gripei aviare, au fost sacrificați curcani, iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și țara noastră.

Comisia Europeană a informat ANSVSA despre livrarea unor produse din carne de curcan provenind din zonele din jurul celor restricționate de pe teritoriul Ungariei. Produsele au pătruns în România prin județul Bihor, potrivit unui comunicat al Autorității.


Comisia Europeană a transmis o notificare Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.

Din analiza informațiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare, de pe raza județului Bihor.


În regim de urgență, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acționeze imediat pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare și incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005.

Ultimele Stiri
abonare newsletter