monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ce va decide instanța în cazul metroului Cluj?

În luna noiembrie, licitația pentru întocmirea studiilor de prefezabilitate și fezabiltate la metrou a fost contestată. Instanța trebuie să se pronunțe în 45 de zile

Metroul din Cluj-Napoca va avea gata licitația în luna martie, spune primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. De asemenea, trenul metropolitan care se dorește să facă legătură directă între localitățile din vecinătatea Clujului, va avea, tot în 2020, terminat studiul de fezabilitate.

În total, cinci oferte au fost depuse pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru metrou și tren metropolitan în Cluj-Napoca. Licitația a fost câștigată de o asociere de trei firme, din Italia, Franța și România, însă aceasta a fost contestată.


Metroul SA, proiectant al metroului bucureştean, a depus contestaţie la licitaţia pentru studiile necesare construirii unei linii de metrou din Cluj Napoca.

„În privința metroului, în acest moment avem o licitatie care s-a încheiat pentru întocmirea studiilor de prefezabilitate si de fezabilitate. Am avut o adjudecare de licitație, câștigator al licitației. După cum se știe, licitația a fost contestată de un alt participant al licitației. Așteptăm instanța să se decidă, în momentul în care se va decide, vom continua demersurile de întocmire a studiilor de prefezabilitate și fezabilitate, care are un termen de aproximativ 24 de luni. Aceste studii vor prinde la pachet atât trenul metropolitan, cât și metroul”, a declarat, joi, city managerul Clujului, Gheorghe Șurubaru.


Reprezentanții Metroul SA susţin că o firmă din asocierea câştigătoarea a contribuit și la realizarea caietului de sarcini, scrie clubferoviar.ro.

Primarul Emil Boc a anunţat la finele lunii octombrie câștigătorul licitaţiei pentru studiile necesare realizării metroului: asocierea SWS Engineering Spa (Italia) – Systra (Franța) – Metrans Engineering SRL, cu o ofertă de 30,1 milioane de lei. Tot atunci, edilul declara că nu se aşteaptă ca proiectul să fie blocat în contestaţii.


Și totuși, participantul a cărui ofertă a fost plasată pe locul 2, Metroul SA, a depus pe 8 noiembrie contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Pe lângă faptul că preţul oferit de Metroul SA, de respectiv 29,38 milioane de lei, a fost mai mic decât cel al asocierii declarate câştigătoare, reprezentanţii companiei bucureştene acuză şi depunctarea artificială a ofertei lor. Mai mult, aceştia spun că Primăria Cluj-Napoca avea obligaţia să elimine din licitaţie asocierea declarată câştigătoare, întrucât din ea face parte chiar firma care a oferit consultanţă pentru elaborarea documentaţiei.


Este vorba de Metrans Engineering SRL, firmă deţinută de Radu Gabriel Dumitru şi Ionel Oprea, informează Economica.net. Potrivit datelor publice, Primăria Cluj-Napoca a acordat acestei firme prin atribuire directă un contract de 100.000 de lei în toamna anului trecut. Contractul viza consultanţă chiar pentru realizarea caietului de sarcini al licitaţiei pe care Metrans urma să o câştige un an mai târziu cu partenerii italieni şi francezi.