Actualitate

Primăria (încă) vrea să preia Sala Sporturilor „Horia Demian”. Pregătiri pentru turneul WTA?

Primăria municipiului Cluj-Napoca intenționează să preia Sala Sporturilor „Horia Demian”.

Primăria (încă) vrea să preia Sala Sporturilor „Horia Demian”. Pregătiri pentru turneul WTA? Primăria (încă) vrea să preia Sala Sporturilor „Horia Demian”. Pregătiri pentru turneul WTA?

Municipalitatea dorește ca, împreună cu Sala Polivalentă BT Arena, să creeze un complex sportiv în care să poată fi organizate evenimente internaționale de anvergură. Viceprimarul Dan Tarcea afirmă că administrația locală este pregătită să investească în modernizarea sălii.

„Trebuie să avem o bază integrată, Sala Polivalentă împreună cu Sala Sporturilor «Horia Demian». Așa vom putea să gestionăm mult mai bine solicitările pe care le avem la nivelul municipiului”, a precizat Dan Tarcea, la Radio România Cluj.


„Suntem pregătiți să facem o alocare bugetară pentru modernizarea acestei săli. Stă de foarte mulți ani într-o stare aproape de paragină, ar fi păcat ca acest obiectiv să se deterioreze, în loc să îl folosim la capacitate maximă”, a mai punctat viceprimarul.

În prezent, Sala Sporturilor „Horia Demian” se află în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului. Astfel, pentru ca obiectivul să-și schimbe proprietarul, ar fi nevoie de o hotărâre de Guvern, despre care viceprimarul spune că „sunt șanse mari să fie adoptată”.


„Odată cu preluarea sălii, vom avea cea mai bună bază sportivă din țară și, cu siguranță, vom putea atrage mult mai multe competiții la nivelul municipiului. Primul pas era să votăm o hotărâre de Consiliu Local în care să solicităm această sală, lucru pe care l-am făcut deja, după care urmează și o hotărâre a Guvernului, pentru ca această sală să ajungă în proprietatea Primăriei. Îmi este greu să avansez în acest moment un termen, dar vă asigur că șansele sunt reale să o primim. Sper să o primim cât mai repede”, a declarat Tarcea.

Municipalitatea, cu gândul la turneul WTA

Inaugurată în 1970, Sala Sporturilor „Horia Demian” are o capacitate de 2.500 de locuri și este omologată internațional pentru handbal, baschet, volei, tenis și judo. Cu toate acestea, la nivelul dotărilor, este în continuă degradare.


Este nevoie urgentă de o centrală termică, de o instalație de iluminat nouă, de parchet de cel mai înalt nivel. De asemenea, este nevoie de dotări care țin de buna desfășurare a evenimentelor sportive, precum tabela de marcaj. Totodată, există probleme cu infiltrațiile de apă în acoperiș: plouă in sală.

Potrivit reprezentanților Primăriei, cele două săli, aflate la câteva sute de metri distanță una de cealaltă, ar trebui să aibă o strategie comună. În acest fel, Cluj-Napoca ar putea atrage mai multe competiții internaționale, iar organizarea unui turneu de tenis feminin – inițiativă lansată de președintele Federației Române de Tenis, Ion Țiriac – ar fi mai ușor realizabilă. De pildă, pentru un turneu WTA este nevoie de cel puțin trei săli pentru meciuri și antrenamente.


„Odată ce am prelua «Horia Demian», am avea deja două săli. Ne-ar mai trebui una singură. În momentul de față, noi avem doar una, Sala Polivalentă. Apoi, pe partea de management, organizăm un eveniment important la Polivalentă, altul decât sportiv. Automat tot sportul se mută in «Horia Demian». De pe urma acestei preluări va avea de câștigat atât orașul, cât și spectatorii”, a conchis Dan Tarcea.

Boc, rușinat în fața oaspeților

Primarul Emil Boc vorbea, încă din mai 2018, despre posibilitatea ca Sala Sporturilor „Horia Demian” să treacă în administrarea Primăriei sau a Consiliului Județean Cluj, nemulțumit de felul în care clădirea este întreținută.


Pe atunci, se vorbea tot mai des despre înființarea la Cluj-Napoca a unui „complex sportiv naţional”, în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, care urma să dețină clădiri precum Sala Sporturilor „Horia Demian”, Sala de gimnastică „Sonia Iovan”, Hotelul Stadion, dar şi câteva clădiri administrative.

„Cred că Sala Sporturilor «Horia Demian» ar fi mult mai bine și mai eficient modernizată de către o autoritate locală sau județeană decât este acuma. (...) Nu este normal să nu ai o ventilație corespunzătoare, atmosfera era incendiară, dar ventilația era inexistentă. Geamurile erau toate deschise. Un lucru mic, dar care face diferența, mai ales la oaspeții care vin să joace într-o asemenea sală. Autoritatea locală sau județeană e mult mai aproape de problemă decât o autoritate de la București”, preciza edilul, după meciul de handbal dintre Potaissa Turda și AEK Atena.

CITEȘTE ȘI: Mirajul turneului de tenis la Cluj-Napoca prinde contur: „Porțile noastre sunt deschise!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter