Actualitate

Nu unul, ci două parkinguri de tip „park & ride” la Cluj-Napoca. Când vor începe lucrările?

Primăria Cluj-Napoca dorește înființarea a două parkinguri de tip ”park and ride” în extremitățile municipiului.

City managerul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Șurubaru, a precizat că unul dintre proiecte este realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj.

”Avem în discuție două proiecte de tip park and ride, unul dintre ele fiind în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj, lângă Aeroport. Aici vor fi aproximativ 1.000 de locuri de parcare ”, a declarat city managerul orașului, Gheorghe Șurubaru, în cadrul unei emisiuni la radio.


Cel de-al doilea proiect vizează cealaltă extremitate a orașului, iar municipalitatea poartă deja discuții cu USAMV pentru a putea obține terenul necesar înființării parkingului.

”Al doilea este la nivelul de discuții cu USAMV, de pe Calea Florești, din fața acelui supermarket. Dacă discuțiile se vor finalizat pozitiv, vom face acolo un parking modular, cu aproximativ 300 de locuri de parcare, care va funcționa de tipul Park and Ride”, a mai spus Șurubaru.


În afară de aceste două proiecte, Primăria a anunțat recent și faptul că în 2020 urmează să fie finalizate patru parkinguri în oraș (Hașdeu, Mogoșoaia, Pirmăverii 8 și Primăverii 20).

Reamintim că Primăria și Consiliul Județean Cluj și-au dat mâna și au încheiat un protocol de colaborare în vederea realizării unor parcări de tip „park&ride”, iar lucrările la acest park and ride de la Aeroport ar putea începe anul acesta.


Finanțată din bugetul Consiliului Județean, park and ride-ul ce urmează a fi construit în proximitatea Aeroportului Internațional ,,Avram Iancu" Cluj-Napoca are drept principal obiectiv descongestionarea traficului și stimularea mobilității prin utilizarea mijloacelor de transport public în comun, în locul autovehiculelor personale.

Consiliul Județean a semnat în septembrie 2019 contractul de prestare a serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnico-economice și de asistență tehnică aferente obiectivului de investiție „park and ride".


Societatea declarată câștigătoare în urma desfășurării procedurii de atribuire a acestui contract de servicii este firma Hentza Business SRL, prețul pentru îndeplinirea contractului fiind de 830 000 lei, fără TVA.

Parcarea de tip “park and ride” ar urma să aibă aproximativ 1.000 de locuri de parcare și va fi realizată sub nivelul solului, aproximativ cu o jumătate de nivel, astfel încât să poată fi ridicat și un etaj. Parcarea se află în zona de protecție a culoarului de zbor al avioanelor, motiv pentru care nu poate fi înălțată mai mult de unul sau două niveluri.


Potrivit protocolului de colaborare, Primăria Cluj-Napoca va asigura realizarea unor stații pentru mijloacele de transport în comun cu dotările și infrastructura aferentă, stații de bike sharing, amenajare acces auto/pietonal, iar Consiliului Județean îi revine realizarea, administrarea și întreținerea parcării “cu mențiunea că aceste facilități vor funcționa contra cost, taxele urmând a fi stabilite și încasate de către județul Cluj”.

Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca

Este absolut necesar ca cei care vin din zona Dej, Gherla, Bistrița, Baia Mare dacă vin în oraș să aibă posibilitatea să își lase mașina la Aeroport, de acolo să ia mijloacele de transport în comun, astfel eliminăm o parte din trafic”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter