Actualitate

Floreștenii consideră WC-ul un coș de gunoi

Zeci de kilograme de șervețele umede au fost scoase din canalizarea de pe strada Eroilor, nr. 22, din Florești.

Șervețele umede sunt în prezent unul dintre cei mai mari contribuitori la poluarea râurilor, devenind o alternativă populară la hârtia igienică încă din anii 90.

Echipele de muncitori de la Compania de Apă „Someș” Cluj au scos șervețelele umede din canalizare în 14 ianuarie, direct din stația de pompare, în urma reclamațiilor venite de la locuitorii din zonă. Reprezentanții companiei spun că în Florești întâmpină în general probleme din cauza oamenilor care aruncă diverse obiecte în vasul de WC.


 „Din punct de vedere al utilizării corecte a canalizării de către clienții noștri, în zona respectivă din Florești este o situație specială. Aruncă în toaletă obiecte care nu au ce căuta în sistemul de canalizare. Haine, obiecte, sticle, jucării. Noi derulăm din 2012 o campanie de conștientizare privind regulile de utilizare corectă a canalizării, dar nu pare să aibă foarte mare efect această campanie, mai ales în Florești. Partea cea mai proastă nu este că avem noi de lucru, dar tot clienții sunt cei care suferă. Dacă ei aruncă, se înfundă canalizarea și tot ei au de suferit când canalizarea refulează. Unele obiecte par a fi aruncate intenționat ca să blocheze canalizarea, așa cum a fost cazul unei anvelope de mașină. Cineva a decupat exteriorul unei anvelope de mașină, a fost legat cu o sfoară și introdus în canalizare. Acolo sfoara a putrezit, iar acel cauciuc comprimat s-a desfăcut și a blocat toată canalizarea și au avut de suferit tot oamenii din zona respectivă”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Lucian Croitoru, purtător de cuvânt al Companiei de Apă „Someș” Cluj.

Oamenii sunt sfătuiți să nu mai arunce șervețele umede, scutece sau țesături direct în toaletă, pentru că acestea înfundă canalizarea.


De ce să nu aruncăm șervețele umede în canalizare?

Șervețele umede sunt materiale nețesute lipite împreună folosind rășini, substanțe chimice și presiune ridicată. Acest lucru le împiedică să se destrame ușor. De asemenea, sunt concepute pentru a rămâne umede și, prin urmare, nu se dezintegrează la fel de ușor ca hârtia igienică în apă.

Șervețele umede au o călătorie lungă dincolo de vasul de toaletă. Odată aruncate în vasul de WC, călătoresc prin scurgere, unde pot rămâne blocate în conducte imperfecte, care pot avea o formă neregulată sau mici picături de ciment. Uneori se eliberează fără intervenție, alteori ori se acumulează, provocând un blocaj.


Șervețelele umede poluează

Pe lângă blocarea canalizărilor care și așa nu mai fac față din cauza numărului mare de oameni, de multe ori șervețelele umede ajung în râuri. Odată ajunse în natură, se pot forma movile de șervețele umede la care se adaugă, de asemenea, și alte gunoaie.

 

Etichete: floresti
Ultimele Stiri
abonare newsletter