Actualitate

IMAGINI INCREDIBILE cu lebedele de pe lacul Tarnița: „Vin și iernează în România pentru că au hrană”

Zeci de lebede au devenit zilele acestea o adevărată atracție în Cluj. Acestea se plimbă nestingherite printre rațele sălbatice în mini Delta de lângă Cluj, mai exact între primul baraj de la Gilău și Tarnița.

Deși sunt păsări migratoare, nu e neobișnuit ca iarna blândă să determine lebedele să se oprească la noi în sezonul rece. Totuși, dacă temperaturile foarte scăzute ar face ca suprafața lacului să înghețe, păsările ar fi în pericol, deoarece nu ar mai avea acces la hrană, scrie citynews.ro

„Lebedele vin aici pentru că suntem o țară caldă. Nu vă închipuiți că ele sunt niște păsări proaste, ele știu foarte bine despre ce este vorba. Vin și iernează în România pentru că au hrană, iar temperaturile sunt mai scăzute decât în Suedia, Norvegia sau Rusia. Vin pe lacuri care îngheață parțial. Fiind păsări ierbivore, au nevoie de acces la vegetația din lacuri. Se scufundă cât le permite gâtul și se hrănesc de acolo. Dacă lacul îngheață complet atunci chiar este nevoie să le ajutăm, deoarece ar fi o combinație fatală pentru ele. Frigul și lipsa accesului la vegetația din apa lacului le-ar pune mari probleme. Lebedele își folosesc resursele din grăsime pentru a rezista frigului. De aceea este bine să le ajutăm cu hrană suplimentară precum grâu, porumb, salată verde, coji de cartofi sau fructe”, scrie ornitologul Ovidiu Bufnilă.


De altfel, lebedele sunt obișnuite să ierneze și pe lacuri parțial înghețate și au nevoie de hrană suplimentară doar în cazuri extreme.

„Multe dintre ele pot să stea pe gheață, dar cu o suprafață liberă de apă. Se hrănesc din apă, iar apoi se odihnesc chiar pe gheață. Cei care le văd într-o astfel de postură se alarmează și sună la ISU. Dacă putem și avem cum, haideți să le ajutăm cu mâncare, dar să nu-i mai punem pe cei de la ISU pe fugă degeaba. Doar dacă îngheață tot lacul și nu se mai pot deplasa trebuie să intervenim”, mai spune ornitologul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter