monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Primăria Cluj-Napoca, acord de 810.000 € pentru strategia de dezvoltare 2021-2030

Municipalitatea este pregătită să încheie un acord cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Primăria Cluj-Napoca, acord de 810.000 € pentru strategia de dezvoltare 2021-2030

Consilierii locali au votat, în ședința ordinară de vineri, aprobarea încheierii Acordului de prestări servicii de asistență tehnică rambursabile în vederea elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU), pentru perioada 2021-2030, între municipiul Cluj-Napoca și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

Astfel, s-a aprobat valoarea onorariului corespunzător serviciilor de asistență tehnică prestate de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în cuantum total de 810.000 de euro. Proiectul de hotărâre nr. 19h/ 10.01.2019 a primit undă verde cu unanimitate de voturi, toți cei 23 de consilieri locali prezenți la ședință votând „pentru”.


Ce va face Banca Internațională?

Potrivit primarului Emil Boc, acordul este necesar pentru că legislația României și cea a Uniunii Europene solicită în mod obligatoriu elaborarea unui plan de dezvoltare. De asemenea, nu se pot absorbi fonduri europene în exercițiul financiar 2021-2027 dacă nu există această strategie.

Conform edilului, cadrul legal pentru a putea încheia acest acord este conferit de statul român prin lege, oferind posibilitatea de a negocia direct cu Banca Mondială, BIRD fiind subsidiară Băncii Mondiale. Astfel, municipalitatea dorește realizarea celor mai performante studii de calitate, în baza cărora se vor putea acorda mai apoi bani europeni. Totodată, spune Boc, prețul este sub cel oferit de alte municipalități din țară, încadrându-se în limitele existente în acordurile României cu Banca Mondială.


„Să continuăm dimensiunea strategică a orașului, să putem aduce cele peste 400 milioane de euro antamate în municipiul Cluj-Napoca și în Zona Metropolitană, să realizăm această strategie cu cei mai buni de pe piață. Această strategie corelează și celelalte strategii, este obligatoriu să fie realizată, să fim eligibili cu celelalte comune din Zona Metropolitană, să accesăm fonduri europene”, a precizat Emil Boc.

Calendarul de implementare

Livrabil 1. Raport privind Planificarea Strategică și Planificarea și Gestionarea Investițiilor de Capital, incluzând o analiză cuprinzătoare a dinamicii socio-economice, viziune și obiective, propuneri pentru o listă de proiecte prioritare și mecanismul de monitorizare – 13 luni de la data intrării în vigoare a acordului360.000 de euro


Livrabil 2. Raport cu o analiză detaliată a cererii și ofertei de locuințe, precum și recomandări cu privire la modul de a reduce decalajul dintre cerere și ofertă – 20 de luni de la data intrării în vigoare a acordului315.000 de euro

Livrabil 3. Raport privind Consolidarea Capacității Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADI ZMC) și stabilirea unor priorități de investiție metropolitană, pentru orizontul de timp 2030 – 28 de luni de la data intrării în vigoare a acordului135.000 de euro

Etichete: primaria cluj