Actualitate

În ce stadiu sunt lucrările de pe Ferdinand? Mașinile circulă în voie, pietonii se chinuie cu pietrișul

În luna iulie ar trebui să fie finalizate lucrările de modernizare a străgii Regele Ferdinand din Cluj-Napoca.

S-a scurs aproape jumătate din timpul alocat lucrărilor de modernizare a străzii Regele Ferdinand din Cluj-Napoca. Circulația pentru mașini a fost redeschisă încă din luna decembrie, pietonii însă mai au de așteptat până vor putea să circule normal pe stradă. Momentan în locul trotuarului este pietriș, iar clujenii ori aleg să traverseze cu greu zona pe acolo, ori merg pe partea din carosabil care ar urma să devină pistă pentru biciclete.

Lucrările de modernizare de pe strada Regele Ferdinand fac parte din proiectul „Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană - Modernizarea străzilor R. Ferdinand, E. Zola, S. Puscariu, Tipografiei (tronson 1, respectiv 3) și a scuarului C.E.C. din Municipiul Cluj-Napoca”, proiect cu finanțare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4, Obiectivul specific 4.1,  reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.


Regele Ferdinand va avea o bandă dedicată transportului în comun, trotuare mai largi, piste de biciclete, dar și iluminat public modern.

„Cea mai importantă este strada Regele Ferdinand, care are deja o rezonanță istorică. Atuul ei principal este că leagă gara de kilometrul zero. Există câteva constrângeri: e o stradă cu un  trafic neechilibrat, există momente ale zilei când e trafic intens sau când nu se cirulă, stâlpișorii de pe trotuar incomodează pietonii. Infrastructura pentru troleibuz parazitează fațadele clădirilor atât prin cabluri şi corpuri de iluminat. O altă constrângere este profilul neregulat al străzii, avem zone largi, dar avem şi nişte zone de gâtuiri. Acum strada funcționează cu două benzi de sens dinspre Unirii spre Mihai Viteazu și o bandă de mers dinspre gară spre Piaţa Unirii. O altă problemă se referă la legăturile pietonale, în zona străzii Tipografiei, unde toată lumea trece ilegal spre a merge spre Parcul Caragiale. Nu reducem trotuarele, ba din contră, noi urmărim să extindem trotuarele, ni se pare important să existe benzi dedicate pentru biciclete ca să se poată ajunge ușor de la gară în Piața Unirii”, a declarat arhitectul Vlad Rusu.


Nu mai puțin de 11 luni ar urma să dureze în total „calvarul” clujenilor, dar Boc promite că va monitoriza cu atenție șantierul. Dacă lucrările nu ar fi fost demarate acum, exista șansa să fie pierduți banii europeni, avertizează primarul, care declară că și-a dorit să evite aglomerația din oraș odată cu începerea lucrărilor, anul acesta, în zona Pieței Lucian Blaga și a străzii Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter