Actualitate

Clujenii cer interzicerea petardelor. Adrian Dohotaru: „Analizez interzicerea petardelor printr-un proiect legislativ”

După mai multe accidente grave petrecute în ultimul timp, clujenii au pornit o petiție online prin care cer interzicerea comercializării și folosirii petardelor pe întreg teritoriul României.

Clujenii cer interzicerea petardelor. Adrian Dohotaru: „Analizez interzicerea petardelor printr-un proiect legislativ” Clujenii cer interzicerea petardelor. Adrian Dohotaru: „Analizez interzicerea petardelor printr-un proiect legislativ”

Clujenii îi cer primarului Emil Boc interzicerea petardelor, iar o petiţie va fi înmânată săptămâna viitoare edilului. În județul Cluj, o fetiță a fost victima jocurile absurde cu petarde. Aceasta se află acum în Austria pentru reconstrucție facială. Mai mult, zeci de animale se pierd ori mor zilnic din cauza petardelor. 

„De ce trebuie ca mereu să așteptăm să se întâmple atâtea nenorociri ca să luam măsuri? De ce nu putem face ceva încât să le prevenim, să le stopăm cât mai avem ocazia? Azi poate ție nu ți s-a întâmplat nimic, mâine la fel, deci practic nu te deranjează. Ești dispus să aștepți ziua în care vei avea de suferit din cauza lor? Va fi prea târziu, din păcate. Adulți, copii, animale... atâtea victime căzute pradă din cauza unor persoane iresponsabile, fără niciun strop de discernământ. Se poate face «spectacol» și folosind DOAR artificii. Comercializarea și folosirea pentru și de către persoanele fizice să fie doar în cazul artificiilor cu flacără rece (care nu sunt periculoase). Restul tipurilor de artificii să fie folosite exclusiv de către persoane autorizate și doar în locuri special amenajate.


Haideți, să nu mai fim indiferenți și nepăsători! Decese și persoane rănite pe șosele, decese și persoane rănite în incendii... e cazul să adăugăm și petardele la rubrica «cauză»? Depinde doar de noi ce și cum va fi MÂINE!!!”, se arată în petiția online. 

Adrian Dohotaru: „Analizez interzicerea petardelor printr-un proiect legislativ”

La rândul său, deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru analizează interzicerea petardelor printr-un proiect legislativ. Acesta susține că în Cluj se vindeau petarde în toate piețele fără o minimă reglementare a fenomenului din partea Poliției Locale.


„Sute de mii de români sunt afectați de petarde în fiecare an. Zeci de copii și adulți deopotrivă sunt răniți, la fel și animalele. Legea, așa cum e formulată acum, e clar că nu se respectă. De aceea, trebuie văzut dacă e o problemă de aplicare a ei sau efectiv trebuie interzisă comercializarea petardelor.

Departe de mine ideea că nu ne putem manifesta cu exuberanță bucuria trecerii în noul an. Dar putem să ne bucurăm și fără a afecta siguranța, sănătatea și liniștea celor din jur. Petardele sunt aruncate peste tot în spațiul public, la blocuri, în stații, în parcuri.


În Cluj, se vindeau petarde în toate piețele fără o minimă reglementare a fenomenului din partea Poliției Locale. Așa că am cerut date de la Primărie ca să văd dacă au aplicat amenzi. Dar eu nu am văzut nici urmă de Poliție locală, așa cum nu s-a întâmplat nici în alte orașe. Cer date și la nivel național privind situația spitalizărilor și răniților”, spune Adrian Dohotaru.

abonare newsletter