Actualitate

Pe un ger năprasnic, zeci de clujeni au pornit într-o aventură ghidată în Parcul Est

Deși a fost „al naibii de frig”, zeci de clujeni au participat, sâmbătă, la un tur ghidat în Parcul Est, cel mai mare spațiu public verde al orașului.

Întâlnirea inițiată de activiștii echipei SOS Parcul Est a avut loc la pontonul primului lac din Gheorgheni. Apoi, cei interesați au avut șansa să afle mai multe detalii despre avifauna zonei și despre propunerea ca o bună parte din areal să devină primul parc natural urban al municipiului Cluj-Napoca. S-a discutat și despre o dezvoltare urbană echilibrată, dar și despre concursul de proiecte privind Parcul Est din primăvară anului 2020.

„În ciuda frigului, ne-am simțit tare bine vreo 30 de iubitori de natură! Am și intrat pe niște cărări unde mi-am dat seama că erau așa înguste că pe acolo trecuseră mistreții, nu oamenii. M-am mirat că suntem mai mulți, pentru că am anunțat turul doar vineri, în ideea să cunoaștem noi oameni, ceea ce mă bucur că s-a întâmplat, plus povestit cu prietenii”, a declarat deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.


„Propunem în continuare conectarea Parcului Est cu Baza Sportivă Gheorgheni și Iulius Parc, prin Parcul Tulcea, pentru a avea un spațiu public verde unitar. Pentru ca asta să se întâmple, e necesar ca unele proiecte imobiliare din zonă să fie modificate sensibil. Suntem optimiști că după un deceniu de campanie, realizată prin voluntariatul a zeci de clujeni, Primăria a acceptat în sfârșit un concurs de proiecte de amenajare a zonei, mutând aquaparkul într-un areal mai propice decât Parcul Est și biodiversitatea pe care o găzduiește”, susțin activiștii SOS Parcul Est.

Parlamentarul clujean speră într-o variantă minim invazivă care păstrează biodiversitatea, face legătura cu celelalte zone verzi din jur, restabilește calitatea apei celor patru lacuri și creează și primul parc natural al Clujului într-o zonă superbă în care, din păcate, se depozitează ilegal deșeuri și materiale de construcții. În plus, ecologiștii și-au propus să lucreze cu Asociația Pescarilor din Cluj, care au atenționat autoritățile cu privire la degradarea calității apei și au redus drastic braconajul.


CITEȘTE ȘI: Doi deputați clujeni au depus în Parlament o Lege a Ariilor Naturale Urbane

Ultimele Stiri
abonare newsletter