monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Guvernul a decis. Clădirea-ruină de la Colina va fi modernizată. Se transformă în Academie de Muzică

De mai bine de 20 de ani, clădirea din capătul cartierului Mănăştur a ajuns o ruină invadată de buruieni, fiind pasată între autorităţi incapabile să îi găsească un rost. Aici se dorea a fi cel mai nou şi mai modern spital de urgenţă din Cluj-Napoca.

Guvernul României a adoptat, ieri, o hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Extindere şi etajare Corp C1, conversie funcţională în Academia de Muzică, extindere corp C2 şi conversie funcţională în ateliere de întreţinere pentru clădirea principală, extindere şi amenajare sală de sport în corp C4, stada. Bucium FN, municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj".

"Modernizarea acestei clădiri nu se mai putea lăsa aşteptată aşa că am semnat, împreună cu Monica Anisie, ministrul educaţiei şi cercetării, actul normativ prin care se va asigura realizarea acestui proiect foarte important pentru învăţământul superior din România, dar totodată un proiect important şi pentru comunitatea din Cluj-Napoca", a declarat ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, Ion Ştefan.


Valoarea estimată totală a investiţiei este de 176.488.000 lei (inclusiv TVA), din care valoarea finanţată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), este de 166.901.000 lei, iar durata de realizare estimată este de 24 de luni.

“Investiţia de faţă vine în întâmpinarea nevoii educaţionale identificate atât la nivel local, cât şi regional - de creare a unei infrastructuri moderne, care să dezvolte educaţia muzicală şi să satisfacă cerinţele de pregătire a studenţilor şi de organizare a evenimentelor artistice”, transmite Guvernul.


Iniţial, clădirea s-a vrut a fi spital

Construirea unui nou spital de urgenţă în cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a început în 1995, fiind oprită după doar un an, în care s-au cheltuit un milion de lei.

Lucrările au început în 1995 şi s-au oprit după un an, în lipsa finanţării, dar nu înainte de cheltuirea unui milion de lei. De peste 20 de ani, spitalul zace abandonat, devenind o ruină năpădită de buruieni, cu copaci crescuţi în acoperiş, pasată între autorităţi.


Construirea Spitalului de Urgenţă din Cluj-Napoca a fost iniţiată de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj în anul 1994.

În aprilie 2005, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat punerea în valoare a clădirii spitalului prin asociere cu potenţiali investitori, în vederea realizării pe acel teren a Centrului Cultural Transilvania, care trebuia să includă Academia de Muzică, Liceul de Muzică şi Filarmonica de Stat "Transilvania", dar nici acest demers nu a fost finalizat.


În iulie 2006, în urma unei alte hotărâri de Consiliu Judeţean, s-a aprobat transmiterea cu titlu gratuit din proprietatea privată a judeţului Cluj şi din administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) Cluj, aflată în subordinea CJ Cluj, a clădirii spitalului în proprietatea privată a statului român şi în administrarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării "în vederea realizării sediilor Liceului de Muzică «Sigismund Toduţă» şi Academiei de Muzică «Gheorghe Dima din municipiul Cluj-Napoca", dar nici acest proiect nu s-a finalizat.

În 2013, Consiliul Judeţean Cluj a propus ca imobilul să fie amenajat ca spital de urgenţă pentru copii, dar nici această intenţie nu s-a concretizat, astfel încât clădirea a rămas, mai departe, în stadiul de ruină.