monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Autoritățile române nu s-au ținut de cuvânt:”Marius Balo a petrecut un nou Crăciun întemnițat în China”

Clujeanul Marius Balo, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox, întemnițat de peste 5 ani într-un penitenciar din China, va petrece şi aceste sărbători în închisorile comuniste, după ce promisiunile statului român că va fi transferat în țară în cel mai scurt timp nu s-au adeverit.

La începutul lunii noiembrie, lui Marius Balo i s-a comunicat că şansele de a fi transferat pentru executarea restului de pedeapsă în România sunt foarte mari. Însă, până la această dată, nu s-a schimbat nimic cu privire la situația cetățeanului român, care este în continuare deținut în condiții inumane.

Presa internațională a scris în repetate rânduri despre condițiile similare cu tortura în care deținuții de cetățenie străină sunt ținuți în penitenciarul de maximă siguranță din Shanghai, de multe ori pentru fapte care nu au avut loc sau în urma aplicării unor pedepse exagerate faţă de faptele comise, aplicate în urma unor procese în care drepturile suspecţilor nu au fost respectate. Publicaţii de prestigiu au publicat informaţii despre programul de muncă forţată de peste 12 ore pe zi, lipsa de mâncare şi de căldură sau apă caldă, precum şi despre supra-aglomerarea închisorii în care stau cetăţenii străini, de multe ori 12 persoane într-o celulă.


Nu este acceptabil ca România să fie tratată cu atâta indiferență de către autoritățile chineze. România trebuie să-și apere cetățenii, indiferent dacă aceștia sunt buni sau răi, atâta timp cât sunt cetățeni ai acestui stat. Este de neconceput ca de 4 ani de zile de când am demarat procedura de aducere în țară a cetățeanului român Marius Balo, statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziție pasivă și așteptând ca partea chineză să decidă într-un final soarta numitului Balo Marius. Statul român trebuie să-și apere cetățenii pe plan internațional”, spune avocat Eugen Iordăchescu, din cadrul societăţii Iordăchescu & Asociaţii, apărătorii lui Marius Balo.

Reamintim că instanţa din România, respectiv Curtea de Apel Cluj, a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România. Sentința definitivă și mandatul de executare a pedepsei au fost înaintate către Ministerul Justiției din China, cu solicitarea de a se comunica dacă autoritățile competente apreciază că sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea consimțământului la transferare. La data de 14 noiembrie 2019, autoritățile chineze au solicitat Ministerului Justiției o serie de asigurări, atât generale cât și individuale, privind continuarea executării în România a pedepsei aplicate cetățeanului român Marius Balo.


Din adresa primită la data de 19 noiembrie 2019, rezultă că Ministerul Justiției a răspuns afirmativ solicitărilor omologilor chinezei și au transmis asigurările respective. În data de 11 decembrie 2019,