Actualitate

Se va limita viteza în localitate la 30 km/oră?

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a făcut, sâmbătă, la Iași, o declarație șocantă pentru șoferii din România. El a dezvăluit că se intenționează limitarea vitezei maxime din localitate la 30 de km/h.

În acest moment, această limită este de 50 de km/h. Implicațiile unei asemenea măsuri ar putea fi majore pentru traficul din România.

Măsura „nu o să fie populară”

„Dacă pot da din casă (...) soluție la care lucrează colegii, dar nu o să fie populară și o să ne certați. Este o soluție care s-a adoptat la nivel european. Primul lucru pe care îl faci, limitezi viteza, se limitează la 30 la oră. Dar, probabil, colegul meu nu a vrut să vă spună ca să nu îl certați prea tare.”


Aceasta este declarația ministrului Sănătății, Victor Costache, prezent sâmbăta trecută, la Iași, la o conferință de presă de la sediul PNL Iași.

„Colegul” era ministrul Mediului, Costel Alexe, care a evitat diplomatic să intre în detalii, deși Costache părea că îl îmboldea să facă acest lucru, scrie newsweek.ro.


Contextul în care a fost făcută declarația: un jurnalist insista asupra modului prin care ministerul condus de Alexe poate impune Primăriei Municipiului Iași să ia măsuri împotriva poluării. În 2018, Iașul, Brașovul și Bucureștiul au provocat deschiderea, de către Comisia Europeană, a procedurii de infringement împotriva României din cauza gradului ridicat de poluare înregistrat în aceste orașe.

Ministrul Mediului a anunțat că „o să avem, până la finalul anului, un plan complet pe care să și-l asume Ministerul referitor la cel trei mari orașe din țară care astăzi sunt în procedură de infringement”.


Câteva posibile consecințe

În acest moment, limita maximă de viteză în localitate, prevăzută de Codul Rutier, este de 50 de km/h. Adoptarea unei măsuri de genul celei anunțate de Costache ar avea consecințe importante.

În primul rând, distanțele mari pe care le-ar parcurge autovehiculele sau camioanele pe o infrastructură și așa deficitară, ar avea nevoie de și mai mult timp. În plan economic, transportatorii ar fi, de asemenea, afectați.


Spre exemplu, șefii de la producătorul de automobile Dacia se plâng, de mai mulți ani, că nu au la dispoziție Autostrada Pitești-Sibiu și că transportul mașinilor noi la export, prin Nădlac, durează foarte mult. Implementarea măsurii anunțate de Costache ar face ca drumul acesta să dureze și mai mult.

În al doilea rând, în marile orașe, „coada în trafic” ar deveni „literă de lege”. Și așa confruntați cu blocaje și aglomerație, șoferii din București, de exemplu, ar putea fi pasibili de amendă la orice apăsare pe pedala de accelerație. Mulți și-ar putea pune întrebarea dacă mai merită să aibă mașină.


În al treilea rând, în cazul în care polițiștii rutieri ar monitoriza la sânge aplicarea unei astfel de decizii, este probabil ca numărul de amenzi să crească spectaculos.

Ultimele Stiri
abonare newsletter