Actualitate

Explicații de tot râsul pentru copacii „rași” de pe Clinicilor. „Arborii încurcau gardul”

Prima reacție a municipalității după ce 25 de copaci au fost tăiați din curtea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca.

„A fost o solicitare din partea UMF-ului care a primit avizul atât a Comisiei de Mediu, cât și a colegilor mei din Primărie, pentru că acei copaci erau extrem de aproape de gard și erau un pericol real pentru cetățenii care treceau pe acolo. Așa au fost plantați în urmă cu zeci de ani. Toți acei copaci vor fi înlocuiți cu alți copaci de mari dimensiuni și care vor fi puși la o distanță corespunzătoare față de gard, astfel încât să nu fie niciun fel de pericol pentru cetățenii care trec pe acolo. Încurcau foarte tare gardul și gardul se distrugea din cauza copacilor pentru că erau puși extrem de aproape de gard. De aceea ei trebuie puși la o distanță corespunzătoare față de gard, minim 2 metri, astfel încât pe viitor să nu mai avem asemenea situații. Acești copaci vor fi înlocuiți pe cheltuiala UMF-ului”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea.

Reamintim că deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru a făcut  sesizare după sesizare la autoritățile locale cu privire la tăierea acestor copaci.


„Răspunsurile Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Agenției de Protecția Mediului și a Gărzii de Mediu denotă incompetență și rea voință, multă prostie fudulă, necunoașterea legislației și orice lipsă de viziune”, acuză parlamentarul clujean, care ridică problema copacilor sănătoși tăiați în cea mai poluată zonă a orașului.

„Spațiul îmi e drag, când sunt la Cluj, trec apoape zilnic pe acolo, căci curtea este între străzile Clinicilor și Victor Babeș. Sunt acolo universități, spitale, bibliotecă, o casă de cultură. Mii de oameni, dacă nu zeci de mii, trec în fiecare zi. Cele două străzi sunt și dintre cele mai poluate din oraș din cauza traficului auto intens”, a precizat deputatul, într-o postare pe Facebook.


Ca arborii să poată fi tăiați, a fost nevoie de o decizie de la Departamentul de Spații Verzi din cadrul Primăriei și de un aviz de la Agenția de Protecția Mediului. Conform parlamentarului, Primăria a justificat că acești copaci „reprezintă un pericol”, motiv pentru care decizia a fost să fie tăiați.

Parlamentarul a solicitat inclusiv demisia conducerii Direcției Spații Verzi care a luat decizia să fie tăiați copacii.


Parlamentarul mai spune că “deşi nu a rezolvat problema, sesizarea a fost de a arăta ce era fals în argumentarea Primariei”.

„Ei au zis că acești copaci sunt un pericol public, ceea ce e neadevărat. Au mai zis că toți erau la sub doi metri de gard și erau pericol pentru trecătorii de pe trotuar, ceea ce e fals. Dar sesizarea a fost tardivă. Visez la o lume în care nu mai sunt nevoit să le fac pentru ca le fac alți cetățeni care nu mai permit abuzurile, ca să nu mai fie doar câțiva activiști de serviciu în Cluj, dar și pentru că avem consilieri locali, funcționari mai competenți, administrații mai performante care își fac treaba”, a conchis Dohotaru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter