Actualitate

130 de copii romi din Cojocna au văzut pentru prima dată un spectacol de teatru de păpuși

Pentru 130 de copii romi din Cojocna, cu vârste între 2 și 14 ani, ziua de miercuri, 11 decembrie, a fost cu totul specială.

130 de copii romi din Cojocna au văzut pentru prima dată un spectacol de teatru de păpuși, sursă foto: Teatrul de Păpuși „Puck” 130 de copii romi din Cojocna au văzut pentru prima dată un spectacol de teatru de păpuși, sursă foto: Teatrul de Păpuși „Puck”

Copiii au luat parte cu emoție la primul spectacol de teatru de păpuși din viață, au citit și discutat cărți și, la final, toți au plecat acasă cu daruri. Acțiunea continuă demersurile WonderPuck de implicare în comunitate. Programul a început cu spectacolul „Croitorașul cel isteț”, în regia Emiliei Nechita, prezentat Adina Ungur și Robert Trifan, actori ai Teatrului de Păpuși „Puck”.

Cei mici au urmărit cu sufletul la gură năzdrăvăniile eroului din poveste și chiar s-au implicat în  momentele interactive ale acțiunii. Au luat parte apoi la atelierele de carte susținute de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, cu lectură și apoi discuții pe marginea celor citite. La final, fiecare copil a primit câte un cadou, transmit reprezentanții Teatrului de Păpuși „Puck”.


Evenimentul a fost găzduit și coordonat de Centrul Social Misionar „Sf. M. Mc. Gheorghe” din satul Cojocna, aparținând de Parohia Ortodoxă din localitate. Povestea acestui loc este și ea plină de emoție, o dovadă a spiritului de implicare în comunitate. Ideea construirii unui centru social-misionar în localitate a fost lansată încă din 2012, însă cum nu s-a găsit un loc în care să se ridice construcția, autoritățile au abandonat proiectul.

În 2015, o familie de etnie romă a donat în acest sens un teren, iar cu ajutorul unei familii de ingineri originari din Cojocna s-a întocmit documentația necesară autorizării construcției. În 2016, s-a amenajat un parc de joacă, iar în luna noiembrie a aceluiași an au început lucrările la partea de clădire care are în vedere activitățile sociale ale centrului. De atunci, s-a lucrat în regim de voluntariat, iar atunci când a fost nevoie, s-a apelat la forța de muncă locală.


În prezent, se lucrează la construirea părții misionare a centrului, la ultimele finisaje de la partea socială și se dorește dotarea centrului prin fonduri europene. Centrul va dispune de dușuri publice, mașini de spălat, uscătoare, mai multe săli pentru diverse activități. Vă reamintim că, în Cojocna, sunt trei comunități de etnie romă, însumând peste 1.000 de persoane, iar centrul se află într-una dintre acestea, reunind aproximativ 150 de copii și tineri și circa 100 de adulți.

Ultimele Stiri
abonare newsletter