Actualitate

Pride România, amendă pentru spectacolul jucat la Cluj care a adus ofensă simbolurilor religioase

Cu ocazia zilelor „Pride” care au avut loc în luna iunie a acestui an, la Cluj s-a jucat un spectacol în care actori ce ironizează călugări taie ceapă pe o icoană cu Hristos. Acum, organizația a primit o amendă usturătoare.

Asociația Pride România a fost sancționată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că a defăimat religia ortodoxă într-un spectacol de teatru organizat în 10 iunie, în cadrul săptămânii Cluj Pride, de promovare a comunității LGBT. În cadrul acestei manifestări actorii au apărut îmbrăcați parțial în haine monahale, ținând pe genunchi un tablou în care era reprezentat Iisus și pe care au tăiat ceapă. CNCD a aplicat o amendă de 2.000 de lei.

Reprezentanții Asociației Pride România s-au apărat spunând că nu au aplicat niciun tratament preferențial pentru vreun cult religios sau altul și că spectacolul a fost doar o formă de exprimare artistică:


„În cadrul spectacolului nu au existat acțiuni de deosebire, excludere, restricție și nici nu a existat un tratament preferențial pentru un cult religios sau altul, pentru a se putea prezuma că există o discriminare având ca mobil religia. În plus, faptele de a purta parțial haine monahale și de a tăia ceapă pe un tablou ce-l reprezintă pe Isus nu restrâng sau înlătură recunoașterea, folosirea sau exercitarea unui drept nici pentru cei care au participat la spectacol, nici pentru persoanele fizice aparținând vreunui cult religios recunoscut de către statul român. Partea reclamată recunoaște și respectă dreptul la libertatea religioasă conferit tuturor cetățenilor”, și-au argumentat punctul de vedere cei de la Asociația Pride, potrivit g4media.ro.

Ceapă tăiată pe o icoană

În luna iunie, la Cluj-Napoca, a avut loc Săptămâna Mândriei minorităților sexuale. În cadrul evenimentului a fost pus în scenă  un spectacol de teatru.


Acesta din urmă a stârnit reacții puternice din cauza conținutului provocator la adresa sentimentelor și simbolurilor creștine.

În cadrul reprezentației intitulate „Eu sunt. Și?”, jucate la „Casa Tranzit” din Cluj, actorii, îmbrăcați parțial în haine călugărești ortodoxe, au tăiat ceapă pe o icoană catolică reprezentându-l pe Iisus Hristos, folosită pe post de tavă. Totul pentru a aborda „problema identității sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică”, pornind de la „situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia”, conform descrierii organizatorilor.


Indignarea Patriarhiei Române

Patriarhia Română s-a arătat indignată, spunând că este o ofensă publică adusă simbolurilor religioase.

„Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru Eu sunt. Şi?, prezentat la Cluj-Napoca în cadrul Săptămânii Mândriei a minorităţilor sexuale. Conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice. Amintim că Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2, stipulează că sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase”, transmitea Patriarhia într-un comunicat de presă imediat după spectacol.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter