Actualitate

Solistul trupei Hara: „Moșu' nu ar trebui să fie nedrept!”. Drama copiilor care nu primesc cadouri scumpe

Unii părinți scot foarte mulți bani pentru cadourile copiilor atât de Moș Nicolae, cât și de Crăciun. Ce se întâmplă cu copiii a căror părinți nu își permit să facă asemenea luxuri?

Părinții încearcă de cele mai multe ori să îi lase pe copii să creadă în Moșu, să păstreze acea doză de inocență și de magie pentru cât mai mult timp. Așa că darurile sunt ascunse bine și puse în papucii lăsați la ușă sau sub bradul frumos decorat. Problema apare însă în momentul în care cei mici ajung la grădiniță sau la școală și discută despre cadourile pe care le-au primit. Atunci apare întrebarea: „De ce colegul meu a primit cadouri mai frumoase și mai scumpe? Îl iubește Moșu mai mult”?

Solistul trupei Hara, Flavius Buzilă, fost profesor de limba engleză, s-a confruntat cu o astfel de situație.


„-Teacher, eu îl urăsc pe Moșu'! mi-a spus în engleză un elev de clasa a II-a .

Am zâmbit, eram sigur că e vreo „copilărie” tipică vârstei.


-De ce, Nick? l-am intrebat.

-Pentru că e rău!


-Cum adică?

-Pai de ce anul trecut i-a adus lui Cătălin telefonul ăla super tare și mie doar un pulover? Nu a fost mai cuminte decât mine...


A început sa plângă. Și să îmi spună că el nu vrea la serbare. Am rămas mut. Nu mai știu exact ce i-am explicat. Dar am început o discutie cu toți copiii pe tema asta. Și am văzut bucurie în ochii câtorva dar și tristețe și frustrare la ceilalți”, a povestit Flavius Buzilă.

Dascălul vine și cu sfaturi pentru părinți.


„Cred că e cazul să îi dăm un reset lui Moș Crăciun. Ideii de Moș Crăciun. Haideți să nu le mai spunem copiilor că darurile alea scumpe pe care le primesc sunt de la Moșu'. Haideți să le spunem că sunt de la mama și tată. Sau bunica. Sau unchiul. Și Moșu' e doar mesagerul. Cel care ne inspiră și ne face pe noi toți moși dacă ne dorim asta. Și că nu împarte copiii în buni și răi. Nici în cuminți sau obraznici. Moșu' nu face asta, pentru că el e iubire și înțelepciune. Nu vreun inchizitor care abia așteaptă să pedepsească. Și nu aduce unui copil cadouri de sute de euro și altuia o portocală.

Moșu' nu ar trebui să fie nedrept. E minunat că puteți să le faceți cadouri scumpe copiilor. Dar haideți să nu le mai punem în cârca Moșului. Haideți să le vorbim copiilor mai mult de spiritul Crăciunului și mai puțin de cadouri. Despre faptul că perioada asta ar trebui să fie un reminder că suntem umani. Și nu doar pentru o luna. Că ne gândim unii la alții. Că ar trebui să fim mai atenți la oameni și mai puțin la obiecte. Că gestul de a dărui e infinit mai important decât ceea ce îți permiți să dăruiești. Că dacă dăruiești iubire sinceră sub orice formă ești cel mai tare spiriduș al lui Moș Crăciun”, a spus Buzilă.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter