Actualitate

Emoţii pe patru roţi. Cât de bine ştiu şoferii clujeni să circule pe timp de iarnă?

Sfaturi de la piloţii de raliuri pentru şoferii clujeni, după valul de accidente din ultimele zile!

Lunile de iarnă aduc cele mai multe accidente rutiere. În anotimpul rece, şoferii ar trebui să-și sporească atenția și să respecte o serie de recomandări, deoarece condusul pe carosabilul umed sau îngheţat poate să fie dificil, chiar și pentru șoferii experimentați.

Prezent la Cluj cu programul dedicat siguranței copiilor și tinerilor, Adrian Grigore, pilot profesionist de raliu de 12 ani în Campionatul de Raliu al României, atrage atenția șoferilor care nu își echipează corespunzător mașinile în sezonul rece.


„În primul rând, aderența este mai scăzută deoarece scad temperaturile, iar cauciucurile nu se mai comportă la fel. Primul lucru pe care ar trebui să îl facă un conducător auto, ar fi să se pregătească de iarnă. Să-și monteze cauciucuri de iarnă. Este o problemă în România din acest punct de vedere deoarece mulți caută să le folosească cât mai mult pe cele pe care le au sau să își cumpere second hand. Sfatul nostru, al profesioniștilor, este să își caute cauciucuri noi, de calitate medie spre bună pentru că diferența este foarte mare și se simte. Ce face cauciucul de iarnă? Lucrează foarte bine de la temperaturi sub 7 grade, nu neapărat dacă este gheață, zăpadă sau polei pe jos.  În al doilea rând, ar trebui să anticipeze mai mult decât în condiții normale de aderență pentru că mașina nu se mai comportă la fel ca și atunci când este cald. Prin urmare, distanța pe care ar trebui să o păstreze între el și mașina din față ar trebui să fie de cel puțin 3 ori mai mare. Aici e un calcul foarte simplu. Dacă în mod normal se recomandă să ai o distanță de 2 secunde între mașini, pe aderență scăzut ar trebui să fie de cel puțin 7 secunde. De ce? Pentru că în momentul în care se întâmplă ceva să nu fii nevoit să faci lucruri repede și brusc deoarece mașina nu va răspunde ok”, spune Adrian Grigore.

Şoferii sunt leneşi?


De asemenea, comisarul de poliție Sorin Precup susține că mulți dintre șoferi nu își echipează mașinile cu anvelope de iarnă. Mai mult, acesta afirmă că mulți dintre șoferi sunt cuprinși de lene și nu își curăță corespunzător parbrizul.

„Chiar dacă obligativitatea este să se folosească acele anvelope de iarnă doar atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, ele sunt foarte utile la temperaturi scăzute. Aderența unui pneu de iarnă, prin compoziția lui, are mai mare aderență. Nefolosind acestei pneuri pot apărea foarte ușor acele derapaje și de aici multe alte accidente. În multe situații, conducătorii auto care nu au adăpostite mașinile în garaje, din grabă ori alte considerente, nu își curăță suficient de mult parbrizul, luneta sau geamurile laterale. Astfel, fiindu-le foarte scăzută vizibilitatea și de aici apar foarte multe accidente nedorite”, mai spune comisarul Sorin Precup.


Accident grav între Cluj şi Floreşti

Un accident soldat cu mai mulţi răniţi a avut loc sâmbătă pe DN1 între Cluj şi Floreşti, după ce un autoturism a pătruns pe contrasens. Au fost implicate trei mașini, iar una dintre victime a rămas încarcerată. Traficul a fost blocat mai bine de două ore.


"Conducătorul auto de 20 de ani din comuna Bratca, județul Bihor,  pe fondul vitezei neadaptate într-o curbă ușoară la dreapta, pierde controlul asupra direcției de mers și intră pe sensul opus unde lovește un alt autoturism care era condus regulamentar de un bărbat de 44 de ani, din Cluj-Napoca. Ulterior, autoturismul condus de tânăr, a fost proiectat în alt autoturism condus pe banda 1 a sensului de mers Cluj-Napoca-Florești, de un bărbat de 44 de ani, din Cluj-Napoca. Tânărul de 20 de ani, nu deține permis de conducere, nu se afla sub influența alcoolului sau altor substanțe. Toți cei trei conducători auto au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale.", a precizat IPJ Cluj.

Una dintre victimele accidentului este poliţist în Floreşti, iar pe reţelele de socializare se face apel pentru donare de sânge.

Etichete: accidente rutiere
Ultimele Stiri
abonare newsletter