Actualitate

Arbori tăiați fără acordul clujenilor? „Pe baza acestui precedent, se vor tăia copaci sănătoși!”

Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru a făcut o sesizare la autoritățile locale cu privire la 25 de copaci tăiați și opt plante de tuia din curtea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca.

Arbori tăiați fără acordul clujenilor? „Pe baza acestui precedent, se vor tăia copaci sănătoși!”, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru Arbori tăiați fără acordul clujenilor? „Pe baza acestui precedent, se vor tăia copaci sănătoși!”, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru

Răspunsurile Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Agenției de Protecția Mediului și a Gărzii de Mediu denotă „incompetență și rea voință, multă prostie fudulă, necunoașterea legislației și orice lipsă de viziune”, acuză parlamentarul clujean, care ridică problema copacilor sănătoși tăiați în cea mai poluată zonă a orașului.

„Spațiul îmi e drag, când sunt la Cluj, trec apoape zilnic pe acolo, căci curtea este între străzile Clinicilor și Victor Babeș. Sunt acolo universități, spitale, bibliotecă, o casă de cultură. Mii de oameni, dacă nu zeci de mii, trec în fiecare zi. Cele două străzi sunt și dintre cele mai poluate din oraș din cauza traficului auto intens”, a precizat deputatul, într-o postare pe Facebook.


Ca arborii să poată fi tăiați, a fost nevoie de o decizie de la Departamentul de Spații Verzi din cadrul Primăriei și de un aviz de la Agenția de Protecția Mediului. Conform parlamentarului, Primăria a justificat că acești copaci „reprezintă un pericol”, motiv pentru care decizia a fost să fie tăiați.

În schimb, Garda de Mediu și Agenția de Protecția Mediului spun că „nu sunt un pericol”, din declarând că 22 din cei 25 de copaci sunt „sigur sănătoși”. Cu toate acestea, chiar dacă speciile de tei, frasin, arțar, molid, măr sau liliac sunt sănătoase, există o prevedere în Codul Civil (art. 613) care spune că arborii trebuie sădiți la 2 metri de gard, iar în cazurile în care nu se respectă, „proprietarul vecin” poate să ceară extragerea arborilor.


Proprietarii vecini sunt... clujenii

„Alo, incompetenților! Proprietari vecini suntem noi, comunitatea clujeană, pentru că lângă copacii ăștia care absorbeau dioxidul de carbon într-un oraș poluat, absorbeau praful și dădeau oxigen și umbră este trotuarul. Trotuarul este în domeniu public, iar noi, ca cetățeni, cu siguranță nu am fost consultați cu privire la aceste tăieri”, a punctat Adrian Dohotaru.

Acum, parlamentarul solicită demisia conducerii Direcției Spații Verzi care a luat decizia să fie tăiați copacii. „Primăria nu cunoaște legea, care se aplică proprietarilor privați, nu domeniului public”, afirmă Dohotaru, care avertizează asupra faptului că, pe baza acestui precedent, proprietarii privați vor dori să își taie copacii sănătoși din curți, iar dacă sunt la sub doi metri de gard, Primăria va aproba tăierile „în neștire”.


„Este nevoie de o conducere mai profesionistă la Spații Verzi, e clar. Dar avem nevoie și de o Lege nouă a Spațiilor Verzi, pe care am inițiat-o, și la care Parlamentul actual tot tergiversează votul. Și asta pentru că gestiunea spațiilor verzi să fie făcută cu semnătura unor profesioniști peisagiști, nu cu semnături de la drujbiști ajunși în funcții publice”, a precizat Dohotaru.

„Răul poate fi diminuat printr-un proiect peisager prin care se plantează alți copaci, deși în primele decenii nu vor avea forța și oxigenul celor maturi tăiați, dar și prin permiterea accesului pentru studenți și clujeni și crearea unui spațiu public, în această mică oază, care înainte era mai verde”, a conchis deputatul clujean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter