Actualitate

Arta sec. XXI! Banană cumpărată din butic și lipită cu scotch pe perete, vândută pentru 120.000 $

O banană lipită cu bandă adezivă pe un perete şi vândută recent pentru suma de 120.000 de dolari a fost mâncată, sâmbătă, la târgul de artă Art Basel din Miami Beach (Florida).

Arta sec. XXI! Banană cumpărată din supermarket și lipită cu scotch pe perete, vândută pentru 120.000 €, sursă foto: Facebook David Datuna Arta sec. XXI! Banană cumpărată din supermarket și lipită cu scotch pe perete, vândută pentru 120.000 €, sursă foto: Facebook David Datuna

Artistul performativ David Datuna a postat pe Facebook un filmuleţ, intitulat „Artist Flămând”, în care poate fi văzut îndreptându-se spre banană, luând-o de pe perete şi mâncând-o sub privirile mirate ale celor prezenţi. „Iubesc operele de artă ale lui Maurizio Cattelan şi ador această instalaţie. Este foarte delicioasă”, a scris Datuna în postarea sa.

Banana în cauză făcea parte dintr-o instalaţie creată de Maurizio Cattelan, un artist italian cunoscut pentru creaţiile sale mai puţin obişnuite, cum ar fi un vas de toaletă din aur de 18 carate, în valoare de circa 6 milioane de dolari, care a fost furat în timp ce era expus la Londra, potrivit DPA.


Denumită „Comedian”, opera de artă vândută pentru 120.000 de dolari consta dintr-o banană cumpărată dintr-un magazin alimentar din Miami şi apoi lipită de un perete folosind bandă adezivă. Au existat trei exponate de acest fel, a precizat galeria de artă Perrotin, care le-a pus în vânzare.

Potrivit lui Lucien Terras, unul dintre responsabilii galeriei, prin consumarea bananei, Datuna nu a distrus opera de artă, în condiţiile în care cumpărătorii acesteia au achiziţionat un certificat care le conferă proprietate asupra ideii instalaţiei, fructele fizice fiind menite să fie înlocuite...

abonare newsletter