Actualitate

Lupta pentru păduri! GPS pe camioane, fotografii din satelit, exportul interzis

2019 a fost anul cu cea mai mare cifră de afaceri din istorie pentru companiile de exploatare forestieră care operează în România.

Lupta pentru păduri! GPS pe camioane, fotografii din satelit, exportul de bușteni în afara UE, INTERZIS Lupta pentru păduri! GPS pe camioane, fotografii din satelit, exportul de bușteni în afara UE, INTERZIS

În anul ce tocmai se încheie, s-au tăiat și prelucrat păduri de 2,5 miliarde de euro însă, din nefericire, mai mult de jumătate din bani s-au făcut din ilegalități. În acest context, Ministerul Mediului a anunțat schimbări în sistemul prin care se urmăresc defrișările: GPS pe camioane, monitorizare din satelit și, începând de anul viitor, interzicerea exporturilor de bușteni în afara UE.

„Să limităm la zero tăierile ilegale. GPS pe toate mașinile din pădure spre depozite. Camere video la intrarea în depozite sau pe drumuri. (...) Nu cred că putem opri complet tăierile de lemn, ne interesează să avem o dezvoltare durabilă. Exporturile de buștean le interzicem pe o perioadă de timp”, anunță ministrul Mediului, Costel Alexe, potrivit stirileprotv.ro.


Fiecare șofer de camion care transportă lemne va fi obligat să aibă un telefon inteligent cu GPS. Astfel, acesta va putea fi urmărit în timp real. De asemenea, toate datele vor fi stocate într-un program care va afla exact unde și câte transporturi a făcut o companie, iar cei care nu respectă noile reguli vor fi amendați.

Mai departe, pădurile din România vor fi fotografiate din satelit de două ori pe lună. Ulterior, un soft va compara pozele și va identifica defrișările, chiar dacă nu s-a tăiat la ras, iar copacii au fost doar răriți. La final, Garda Forestieră va merge acolo unde calculatorul indică probleme, astfel că vor fi de mare folos datele colectate prin GPS.


Peste 6.000 de companii care se ocupă de tăierea și prelucrarea lemnului figurau, în 2018, în România, țară care pierde în fiecare an circa 40 de milioane de metri cubi de lemn. Cu toate acestea, doar pentru jumătate din lemnele tăiate există și acte doveditoare, respectiv taxe plătite. Potrivit unui raport pe anul trecut întocmit de Greenpeace România, județul Cluj este în topul rușinos al infracțiunilor forestiere la mai toate capitolele enumerate. Cel mai grav și rușinos pentru clujeni este faptul că, dacă la nivel național s-au înregistrat 8.633 de infracțiuni de natură silvică – cu 2% mai mult față de anul 2017 – cele mai multe au fost înregistrate în Cluj – 587.

CITEȘTE ȘI: Clujul, CAMPION la infracțiuni de natură silvică! Județul este în frunte la tăierile ilegale


CITEȘTE ȘI: Garda Forestieră Cluj: 5.700 de copaci tăiați ilegal. S-a încercat blocarea controalelor!

abonare newsletter