Actualitate

Ziua Internațională a Aviației Civile sarbătorită, în avans, la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj - FOTO

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și Asociația pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii, filiala Cluj, au organizat un eveniment în cadrul căruia a avut loc lansarea cărții „Aviația Clujeană”.

Volumul de texte și fotografii cuprinde capitole dedicate istoriei aviației civile și militare clujene și personalităților care au marcat înfăptuirea ei.
În cadrul aceluiaşi eveniment a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografii, care surprind fapte ce au avut loc de-a lungul timpului și personalități care au marcat istoria aviației civile  și militare clujene. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a prezentat o selecție de 50 de fotografii care evidențiază momente importante privind evoluția sa, începând cu anul 1917, când au avut loc primele mișcări aviatice, până în prezent.

Cuvântul de deschidere a fost susținut de David Ciceo, director general al Aeroportului International Avram Iancu Cluj.

„Este un moment important. Felicităm Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronautică. Asociația a editat o carte extrem de importantă despre aviația clujeană. Este vorba despre istoria aviației militare, istoria aviației civile. Aviația clujeană are un istoric deosebit. Primul zbor pe acest amplasament a fost în 1917. În decembrie 1918, în cinstea Marii Uniri, s-a realizat de asemenea un zbor pe acest amplasament. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, dacă în 1996 a avut 32.000 de pasageri, anul acesta va avea peste 2,9 milioane”, a spus Ciceo.

Cartea a fost prezentată de Laurențiu Buzenchi, președintele A.R.P.I.A., filiala Cluj, Prof. Dr. Simon Simion U.B.B. Cluj- Napoca și GIosif Rus, președintele național A.R.P.I.A.

„Poate vă întrebați de ce această carte, de ce aviația clujeană. Am avut un vis. De când a fost înființată această asociație, din 17 mai 2013, visul nostru, al membrilor acestei asociații care s-a mărit pe zi ce trece (suntem peste 200 de membri activi și peste 2.000 de simpatizanți) a fost să găsim soluții de a înființa Muzeul Aeronautic al Transilvaniei. Argumentele sunt  nenumărate, dacă pornim de la 1701 cu Oliver Pintea, Ioan Valahu, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Herrman Orbert sunt suficiente motive ca acest muzeu să existe. S-au făcut pași în acest sens, dar la un moment dat proiectul s-a oprit. Atunci am considerat de cuviință ca această carte care vorbește doar despre aviația clujeană doar, să fie un argument necesar și suficient ca autoritățile clujene să se aplece cu atenție asupra acestei dorințe a noastră”, a spus Laurențiu Buzenchi, președintele A.R.P.I.A, filala Cluj.

La eveniment au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj, reprezentanții societății academice clujene, cadre militare, reprezentanți ai instituțiilor care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportuar, angajați ai aeroportului și reprezentanții A.R.P.I.A.
 

 


 

 

Etichete: lansare de carte
abonare newsletter