Actualitate

Cât costă luminile de sărbători în marile orașe. Clujul, se pare, a făcut economii

Marile orașe au îmbrăcat straie de sărbătoare, albul fiind culoarea predominantă. Cele mai mari sume s-au cheltuit la Constanța, dublu față de Cluj-Napoca, iar brăilenii se laudă cu cel mai ieftin iluminat festiv din țară.

La Cluj-Napoca, Primăria a alocat 2 milioane de lei pentru iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă, care a fost aprins la 1 Decembrie, de Ziua Națională, fiind montat în oraș un șir luminos cu o lungime de peste 100 de km, 2270 de ghirlande cu bec LED sau elemente decorative 3D.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au declarat că în acest an culoarea predominantă a iluminatului festiv va fi alb cald cu influențe de alb rece.


„Iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă 2019-2020 s-a realizat în 34 de zone din municipiu. Acesta include montarea unui șir luminos în lungime totală de 103.220 m, țurțuri luminoși în lungime de 2062 m, 2270 ghirlande cu bec LED, elemente decorative 2D si 3D. De asemenea, s-au împodobit brazi sau copaci, s-au montat figurine și fulgi suspendați și s-au amplasat elemente decorative pe stâlpi. Valoarea totala a comenzii pentru iluminat festiv este de 1.998.323.49 lei + TVA. S-au folosit instalații cu LED, culoarea predominantă va fi alb cald cu influențe de alb rece. În Piața Avram Iancu și în Parcul Primăverii s-au implementat soluțiile care au câștigat concursul de idei pentru iluminat festiv”, au spus reprezentanții primăriei clujene.

Suma alocată pentru iluminatul festiv din acest an este puțin mai mică decât cea de anul trecut – 2,1 milioane de lei, cu toate că a crescut șirul luminos care va fi instalat față de lungimea de 83.660 de m cât a fost în 2018. Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a amplasat țurțuri luminoși în lungime de 4578 m, 2150 ghirlande cu bec LED și elemente decorative 2D și 3D.


Primăria Constanța a plătit și în 2019 puțin peste un milion de euro pentru iluminatul festiv, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Cu acești bani sunt montate decorațiuni pe 10 bulevarde mari ale orașului, dar și la intrările din oraș. Sunt decorați stâlpii de iluminat, iar pe copaci se așează perdele luminoase, în timp ce străzile sunt traversate de șiruri de leduri.

Administratorii orașului Brăila se laudă cu cel mai ieftin iluminat festiv din țară. Asta în baza unui contract multianual care stabilește un preț fix de 400.000 de lei pentru fiecare sezon.

Ultimele Stiri
abonare newsletter