Actualitate

Surpriză! Clujul NU este în Top 500 global al inovației, București și Timișoara sunt!

Cluj-Napoca lipsește din Top 500 în clasamentul global al Inovaţiei Oraşelor.

Surpriză! Clujul NU este în Top 500 global al celor mai inovative orașe, București și Timișoara sunt! Surpriză! Clujul NU este în Top 500 global al celor mai inovative orașe, București și Timișoara sunt!

Capitala României a retrogradat 14 poziţii în clasamentul global al Inovaţiei Oraşelor, ajungând pe locul 171, în timp ce Timişoara urcă 36 de poziţii, până pe locul 394, menţionează Andreea Paul, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Iniţiativa pentru Competitivitate (INACO), într-un comunicat de presă.

În mod surprinzător, Cluj-Napoca nu a prins Top 500 al celor mai inovatoare orașe din lume în raportul global „Innovation Cities 2019”, preluat de Forumul Economic Mondial, precizează sursa citată. În acest context, INACO reiterează propunerea de creare a „Grupurilor de Lucru pentru Economia şi Oraşele Viitorului”, agreate anul acesta prin acorduri semnate cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi Prefectura Bucureşti.


„Trei factori modelează indicele de inovare a oraşelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică şi, în cele din urmă, de a le comunica cu alţii. Pe scurt, inovaţia trece de la idee la implementare dacă oraşul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (de exemplu, designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură etc.), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovaţiilor (transport, universităţi, afaceri, capital de risc, spaţii de birouri, guvernare deschisă, tehnologie etc.), şi, apoi, este comunicată în pieţe conexe ale inovaţiilor”, a explicat Andreea Paul.

162 de indicatori stau la baza calculării celor trei factori care compun indicele de inovare a oraşelor, care îşi rafinează algoritmii periodic din 2007 încoace în rapoarte globale de profil, şi care nu se rezumă la examinarea inovaţiei pur tehnologice sau ştiinţifice. În fruntea clasamentului mondial al inovării se află, în ordine, New York, Tokyo şi Londra, în timp ce, la nivel european, primele trei poziţii sunt ocupate de Londra, Paris şi Berlin.


„Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică şi socială, de capacitatea de inovare. Oraşele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare. Creşterea productivităţii urbane, la rândul său, generează venituri mai mari pentru cetăţeni, companii, autorităţi locale şi guvern. Orașele mai competitive atrag talente şi capital, recrutează muncitori calificaţi şi creează un ciclu de inovare şi prosperitate pentru toţi”, se mai arată în comunicatul INACO.

Vă reamintim că, în luna octombrie, Primăria municipiului Cluj-Napoca s-a ales cu trei premii I la Conferința „Inovație și calitate în sectorul public”. Printre altele, municipalitatea clujeană a obținut premiul I la categoria „Soluții moderne pentru creșterea calității vieții” pentru „Politici de prioritizare a transportului în comun la Cluj-Napoca. Transport electric”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter