Actualitate

Emil Boc, de Ziua Națională: „Clujenii, românii se vor întoarce, căci sufletul lor este acasă!”

Circa 400 de militari, cu 64 de mijloace tehnice, s-au aliniat la startul paradei militare cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, la Cluj-Napoca.

Instituția Prefectului Județului Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina” au deschis manifestările dedicate Zilei Naționale a României prin depuneri de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Apoi, înaintea defilării cu tehnică militară și de intervenție și a spectacolului de artificii de zi, primarul Emil Boc a luat cuvântul în Piața Avram Iancu, la ceremonia oficială.

„Foarte mulți care nu ne cunosc pe noi, românii, nu își explică faptul cum a reușit acest popor să reziste și să păstreze ființa națională, indiferent de greutățile prin care a trecut. Am fost întotdeauna la intersecția intereselor marilor puteri, dar am reușit să păstrăm limba noastră, tradițiile, credința noastră creștină. Miracolul o reprezintă românii. A fost ceva extraordinar de puternic care ne-a ajutat să răzbim: voința de a trăi împreună”, a declarat primarul Emil Boc, înaintea defilării.


„În anul astral 1918, românii și-au îndeplinit visul de a-și păstra granițele. Astăzi, această provocare nu este atât de puternică, pentru că avem cele mai mari garanții de securitate din istorie, datorită NATO, UE și parteneriatului strategic cu SUA. Suntem o națiune mândră, în clubul celor mai selecte țări de pe această planetă. Avem însă cea mai mare provocare pe care o lansează noul Centenar. (...) Clujenii, românii, toți cei care sunt departe de casă, se vor întoarce, pentru că sufletul lor este acasă”, a mai punctat edilul.

Manifestațiile de 1 decembrie vor continua pe parcursul întregii zile, cu un regal folcloric în Piața Unirii (14:00 – 19:00), Expoziția „Cluj 100” în Sala de Sticlă a Primăriei (10:00 – 17:00), aprinderea luminilor de sărbători (19:00), concertele Voltaj (19:05) și Cargo (20:15), respectiv spectacolul de artificii din Piața Avram Iancu (20:00). Programul complet poate fi consultat AICI.

abonare newsletter