Actualitate

O nouă descoperire pe Regele Ferdinand

Muncitorii care efectuează lucrările de modernizare a străzii Regele Ferdinand au dezgropat, marți, ruine ale unor construcții vechi de peste 300 de ani.

Este vorba despre ruinele unui zid și o pivniță, descoperite la intersecția străzilor Regele Ferdinand și 21 Decembrie 1989.

Reamintim că arheologii din Cluj au scos la lumină, în luna septembrie, în cadrul unor lucrări de reabilitare făcute pe Regele Ferdinand, o poartă de intrare a oraşului medieval.


Este vorba despre prima poartă de intrare descoperită până acum. Zidul este din piatră şi va fi conservat.

Arheologul Sorin Cociş din cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Arte Cluj a declarat că descoperirea a fost făcută în cadrul unor lucrări de reabilitare care se fac pe Regele Ferdinand din Cluj.


„Este vorba despre un monument de categoria I. Am descoperit, alături de alţi arheologi de la Muzeul de Istorie, de la Universitatea Babeş Bolyai şi Universitatea Sapientia, turnul de nord al oraşului medieval. Este prima poartă redescoperită. Este importantă descoperirea poziţionării porţii. Acum cercetăm. Am descoperit o latură a turnului. Zidul este din piatră pe latura de nord-sud, pe o lungime de 11 metri şi o lăţime de 1,30 metri”, a declarat Cociş.

Potrivit acestuia, poarta a fost construită, din piatră, în 1404, fiind dărâmat în 1873, odată cu dezvoltarea oraşului.


„Va fi conservat. Monumentul stă cel mai bine sub pământ. Ne gândim fie să facem o machetă în dreptul lui, fie marcarea lui pe stradă. Altă soluţie nu este. Va fi conservat în pământ”, a precizat arheologul Sorin Cociş.

„Este un obiectiv arheologic și de patrimoniu de primă importanță pentru istoria orașului Cluj, pe care avem acum pentru prima oara șansa să îl observăm direct (atât că ne permit distrugerile succesive care l-au afectat în ultimii 150 de ani) și să îl documentăm parțial (atat cât ne permit lucrările de reamenajare ale străzii)”, a spus Cosmin Rusu, istoric clujean.


În momentul de față, zona străzii Regele Ferdinand este extrem de aglomerată. Reprezentanții administrației locale spun însă că termenul de finalizare a lucrărilor nu s-a modificat.

În cursul zilei de luni, 26 august, constructorii au demarat lucrările de modernizare pe strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca. Cu toate că durata lucrărilor este de aproape un an, există șanse ca o parte dintre acestea să fie gata înainte de 1 decembrie 2019. Cel puțin asta susține primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care și-a reconfirmat încrederea în firma Diferit – „firma de casă” a municipalității –, cea care a câștigat proiectul în valoare de peste 3,2 milioane de euro, fără TVA. Edilul susține că a cerut concentrație maximă pe strada Regele Ferdinand, zonă cu trafic intens, sperând că, „dacă se vor alinia astrele”, carosabilul va fi gata mai devreme decât termenul fixat, așa cum s-a întâmplat și în cazul Nodului N, finalizat înainte de termen.

Ultimele Stiri
abonare newsletter