monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Acuze grave la adresa medicilor de pe Salvare după moartea unui bătrân:„Putea să fie salvat. Au venit după o oră”

Un bătrân de 74 de ani a murit după ce a suferit un infarct în timp ce se afla cu nepotul la plimbare într-un parc din Gherla.

O persoană a alertat la 112 incidentul de la Gherla, dar echipele de salvare au întârziat să apară și acest lucru l-a costat viața pe bătrânul de 74 de ani.

Conform martorilor, victima a mai trăit aproximativ 20 de minute de la momentul în care s-a prăbușit și în ciuda intervenției unor cetățeni avea să se stingă în cele din urmă. Primul echipaj de salvare a sosit abia după o oră de la momentul incidentului la fața locului, fiind trimis de la Cluj-Napoca. Medicii nu au putut decât să constate decesul în momentul sosirii.


Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, Horia Simu, a declarat, marţi că toate echipajele medicale din Gherla şi Dej erau ocupate cu urgenţe în momentul apelurilor în cazul bărbatului căzut.

„În Gherla sunt două echipaje, iar în Dej trei echipaje. Unul dintre echipajele din Gherla era la Cluj-Napoca la Institutul Inimii cu un caz al unui pacient cu dureri precordiale, iar celălalt era la un traumatism toracic prin cădere pe scară. Un echipaj de la pompierii din Dej era la o tentativă de suicid, care e urgenţă majoră, iar un echipaj de ambulanţă era la o persoană inconştientă. O altă maşină era la Cluj-Napoca unde a lăsat un pacient. Sunt, din păcate, situaţii când nu ai echipaje atunci când îţi trebuie şi poate ar trebui ca acestea să fie suplimentate. La cazul din Gherla a ajuns una din ambulanţele din Dej care a lăsat pacientul din Cluj-Napoca şi care a ajuns după 40 de minute, folosind sirenele din dotare. Este regretabil ceea ce s-a întâmplat, fiind vorba despre o situaţie care trebuie corectată prin suplimentare de personal”, a spus Simu.


Pe internet s-a pornit o adevărată revoltă

Fiul victimei a avut un mesaj sfâșietor pe rețelele de socializare la adresa celor care nu au intervenit la timp pentru a-l salva pe bărbat.


„Azi corupţia mi-a ucis părintele! Nepăsarea, neimplicarea şi neputinţa autorităţilor locale au dus în timp să nu avem în Gherla o salvare, un medic sau un medicament pe salvare. (...) În centrul municipiului Gherla tatăl meu a stat la pământ timp de peste 50 minute până a venit salvarea. Tatăl meu a fost cu puls 41 de minute, i s-au făcut toate procedurile de prim-ajutor, am chemat un medic cardiolog de acasă, soţia i-a făcut respiraţie gură la gură, a respirat 41 de minute. Eu am ajuns din Cluj înaintea ambulanţei! Ne omorâm singuri, unii pe alţii prin neimplicare, prin nepăsare şi indolenţă. Deci să credem că nu se vrea? Soluţii sunt, trebuie doar să vrem să facem ceva!”, a scris Vasile Kepiro, pe Facebook.

Un martor care a intervenit la fața locului a explicat întreaga nebunie care s-a creat la fața locului, dar și lipsa de reacție a autorităților într-un caz atât de grav.


„A intrat în magazin o doamnă cu un copil care plângea şi care spunea că bunicul lui a căzut pe stradă. L-am recunoscut, era băiatul unui prieten, am ieşit repede şi l-am văzut pe bătrân. I-am desfăcut cămaşa, erau semne clare de atac de cord, era învineţit. Am început masajul cardiac, iar între timp a venit şi soţia mea care m-a ajutat la resuscitare. A venit şi nora bărbatului căzut care a adus şi un cardiolog, deci partea noastră de mobilizare a fost promptă. Bărbatul avea 74 de ani, fără antecedente cardiace. De la dispecerat mi s-a făcut legătura la pompieri, cărora le-am explicat de la început despre ce e vorba şi s-au mai pierdut câteva minute. Apoi mi s-a făcut legătura la Ambulanţă, a fost un haos organizatoric. Ce m-a supărat a fost că, după al doilea apel pe care l-am iniţiat, operatoarea iar vroia să mă plaseze altcuiva. Mi-a confirmat apoi că ambulanţa vine de la Cluj-Napoca, iar eu mi-am pierdut toată speranţa şi odată cu speranţa mea s-a scurs şi viaţa din om, deşi dăduse semne clare că începe să îşi revină. Şi-a deschis ochii, a început să respire, a avut puls 40 de minute, putea fi salvat, dar a murit cu zile”, a  declarat bărbatul.

Etichete: barbat medici mort