Actualitate

Spitalul Regional Cluj va fi gata abia în 2026!

Despre Spitalul Regional de Urgență de la Cluj politicienii vorbesc încă din 2004 și cu atât au rămas, cu vorba.

Termenul estimat pentru darea în folosință a spitalelor regionale din Iași, Cluj și Craiova este 2026, iar costul total pentru cele trei investiții este de 7,8 miliarde de lei, arată un răspuns oficial al Ministerului Sănătății pentru G4Media.ro.

Inițiativa de a construi cele trei spitale a aparținut guvernului Ponta, iar guvernul Cioloș a făcut primii pași formali pentru obținerea finanțării europene. Cele trei guverne PSD controlate de Dragnea și miniștrii Florian Bodog și Sorina Pintea au întîrziat însă permanent cele trei proiecte.


Potrivit Ministerului Sănătății, valoarea estimată pentru cele trei proiecte este:

– Iași – 2,38 miliarde de lei;


Cluj – 2,56 miliarde de lei;

– Craiova – 2,85 miliarde de lei;


În ceea ce privește finanțarea națională și cea din fondurile europene, Ministerul Sănătății a transmis următoarele cifre:

Spitalul de Urgență Iași: 461 milioane de lei contribuția națională pentru perioda de programare 2014-2020, iar contributia nationala pentru perioada urmatoare va fi definitivata dupa aprobarea noului mecanism financiar.


Spitalul de Urgență Cluj: 223 milioane de lei contribuție națională pentru perioda de programare 2014-2020, iar contributia nationala pentru perioada urmatoare va fi definitivata dupa aprobarea noului mecanism financiar.

Spitalul de Urgență Craiova: 223 milioane de lei contribuție națională pentru perioda de programare 2014-2020, iar contributia nationala pentru perioada urmatoare va fi definitivata dupa aprobarea noului mecanism financiar.


În luna august, un comunicat al Ministerului Sănătății anunța cu surle și trâmbițe că „pentru Spitalul Regional Cluj a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu şi sunt finalizaţi indicatorii tehnico-economici care vor fi aprobaţi la sfârşitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanţare şi pentru acest spital la Comisia Europeană”.

În luna aprilie, ministrul sănătății, Sorina Pintea, declara, că în opinia sa, este un termen „optimist” anul 2024 indicat de consultanți ca an în care ar putea fi gata spitalele regionale.

Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, a refuzat să avanseze un orizont de timp pentru finalizarea spitalelor regionale de urgență, spunând că lucrările ar putea începe la începutul anului 2021.

De altfel, și fostul premier Victor Ponta a susținut că Spitalul Regional de la Cluj nu va porni până în 2020 pentru că ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a cerut ca banii să se mute pentru următorul exerciţiu financiar 2021-2027.

Ultimele Stiri
abonare newsletter