Actualitate

Scandal în Consiliul Local. Cei de la Pata Rât cer locuințe sociale. „Pe banii noștri, faceți spectacole în centrul orașului de 40.000 €”

Locuitorii de la Pata Rât au făcut scandal în ședința de joi a Consiliului Local. Supărați că Primăria nu le acordă locuințe sociale, mai mulți romi s-au luat la ceartă cu viceprimarul Dan Tarcea, în lipsa primarului Emil Boc.

Isidor Vereș, un locuitor de la Pata Rât, susține că locuiește într-o baracă de trei metri pătrați, alături de cei trei copii, plină cu șobolani.

„Stau într-o baracă de trei metri pătrați cu trei copii, mă mănâncă șobolanii, lucrez de 20 de ani în Cluj-Napoca. Mi-am depus dosar la Primărie să prind și eu o locuință socială și mi s-a spus că sunt neeligibil. De ce? Că lucrez de 20 de ani în țara mea? Că trăiesc și mănânc cu șobolanii? Mi se îmbolnăvesc copiii. Sunt mormane de gunoaie acolo și nu interesează pe nimeni. Când îmi îmbrac copiii îi mușcă șobolanii. Mâncarea o mănâncă șobolanii de pe masă. De fiecare dată când venim în Consiliul Local ne spuneți că s-a făcut, s-a făcut. Nici măcar pe locul 200 nu sunt și stau într-o baracă de trei metri mătrați. Îmi este rușine când merg la lucru, că merg între oameni civilizați. Nici nu sunt băgat în seamă. M-am înscris în audiență la domnul primar Emil Boc, nici nu m-a primit. Am 40 de ani. Când să vin să vă cer să îmi dați o casă? La 80 de ani? Ce trai le ofer la copiii mei? E foarte mare discriminarea. Pe banii noștri, a celor care lucrăm, faceți spectacole în centrul orașului de 30-40.000 de euro. De ce nu faceți niște locuințe sociale pentru fiecare? De ce? Pentru că nu interesează pe nimeni. Cine mă primește pe mine cu trei copii în chirie? Nu ați făcut nimic, numai ne mințiți pe zi ce trece”, a spus acesta.


În replică, viceprimarul Dan Tarcea i-a trecut în revistă toate programele sociale pe care municipalitatea le derulează.

„Puteți aplica la programele pe care le are Primăria. Oferim ajutor pentru plata unei chirii, dacă vă încadrați ca nivel de venit mergeți pe strada Venus, acolo, colegii mei de la Asistență Socială pot să vă ofere asistență să vă luați o chirie și Primăria vă subvenționează o parte din chirie. Locuința socială e pe o perioadă determinată. Sunt peste 100 de cereri depuse pentru chirie. Noi avem liste de așteptare și regulamente. Există niște reguli care trebuie aplicate. Nu avem pretenția că este perfect. Sunt foarte multe persoane care au aceleași probleme. Legat de deratizări și dezinsecții, s-au făcut de nenumărare ori, chiar și acum de două săptămâni. Gunoiul de acolo nu îl aduce primarul la dumneavoastră”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.


Legat de locuințele sociale, Tarcea mai spune că urmează să fie date în folosință 12 locuințe sociale.

„Probabil că până la finalul anului vor fi finalizate locuințele, în prima jumătate a anului 2020 ele să fie distribuite, am alocat suma de 2 milioane de euro pentru achiziție de locuințe sociale, prima locuință socială deja a fost achiziționată,  termenul următor pentru depunerea ofertelor este 6 decembrie. Avem programe în această direcție. Legat de curățenie, am făcut nenumărate acțiuni de curățenie, de dezinsecție și deratizare”, a mai spus viceprimarul.


Maria Stoica susține că în zona Pata Rât nu s-a făcut deratizare, cum a susținut viceprimarul Dan Tarcea.

„Nu știu cine vă anunță că în urmă cu două săptămâni a fost cu deratizarea, dar v-au mințit. Domnul Boc nu e niciodată prezent când e nevoie. Am depus anul trecut cerere să intrăm în audiență la domnul primar, nu am primit niciun răspuns, nici că ne va primi, nici că nu se va primi. Ce se întâmplă cu Cantonului?”, a  spus Maria Stoica, locuitor la Pata Rât.


Reamintim că judecătorii obligă Primăria Cluj-Napoca să modifice criteriile de acordare a locuinţelor sociale, după ce acestea au fost „construite într-un mod clasist şi rasist”, arată Fundaţia Desire, care a demarat procesul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter