Actualitate

Boc îndeamnă la calm după ce licitația metroului a fost contestată: Să nu dramatizăm!

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a reacționat după ce proiectul metroului clujean „s-a împotmolit”.

Boc îndeamnă la calm după ce licitația metroului a fost contestată: „Să nu dramatizăm!” Boc îndeamnă la calm după ce licitația metroului a fost contestată: „Să nu dramatizăm!”

În total, cinci oferte au fost depuse pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru metrou și tren metropolitan în Cluj-Napoca. Licitația a fost câștigată de o asociere de trei firme, din Italia, Franța și România, însă aceasta a fost contestată. Metroul SA, proiectant al metroului bucureştean, a fost compania care a depus contestaţie la licitaţia pentru studiile necesare construirii unei linii de metrou din Cluj Napoca. Cu toate acestea, edilul susține că nu este motiv de panică.

„Nu ne-am blocat, haideți, să nu dramatizăm ceea ce reprezintă o procedură legală. Ca la examen, dai un examen, primești un rezultat, ai dreptul să faci contestație. Și aici, este o licitație, s-a anunțat un câștigător, au dreptul cei care au pierdut să facă o contestație, nu e nimic deplasat în asta. Contestația se soluționează între 30 și 60 de zile, potrivit legii, de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (n.red. CNSC), după care se merge mai departe. Să nu privim în manieră dramatică, ca ceva ieșit din comun, este o procedură legală”, a declarat Boc, la un post de radio local.


Primarul susține că, odată ce va primi o soluție favorabilă de la CNSC, va semna contractul cu câștigătorul licitaţiei pentru studiile necesare realizării metroului, asocierea SWS Engineering Spa (Italia) – Systra (Franța) – Metrans Engineering SRL. Boc susține că mulți edili nu au curajul să semneze contracte, deși legea le permite după o decizie favorabilă în urma contestațiilor, de frică să nu fie târâți în instanță

„Legea s-a simplificat, acum sunt câteva instrumente la îndemâna administrației publice locale de a scurta sau elimina cangrena aceasta. Dacă nu se respectă termenul de 30 sau maxim 60 de zile la CNSC, devine o problemă, dacă acolo nu s-ar judeca la timp. Deocamdată, suntem în termen. După ce vine o decizie de la CNSC, sunt două soluții. Dacă licitația este în regulă, poți semna contractul, chiar dacă el are dreptul să te acționeze în instanță. Mulți primari nu au curajul, deși legea le permite, după ce au o soluție pozitivă de la CNSC, să semneze contractul”, a mai punctat Emil Boc.


„Marea problemă pe care o avem și devine tot mai cronică este lipsa acută de firme și forță de muncă. Facem licitații și nu vine nimeni! Pentru reabilitarea termică a blocurilor nu mai vine nimeni, pentru reabilitarea podurilor nu vine nimeni!” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

CITEȘTE ȘI: Metroul clujean s-a împotmolit. Licitaţia a fost contestată

abonare newsletter