Actualitate

Se va interzice medicilor să lucreze și la stat și la privat? Director spital Cluj: „Acest lucru nu poți să îl faci de pe o zi pe alta”

Ecologiștii cer demararea unor acțiuni de control în spitale, clinici, cabinete stomatologice și alte instituții sanitare, publice și private.

Mai mult, aceștia propun promovarea unei legislații care să împiedice personalul medical să muncească în același timp atât la stat, cât și la privat.

”Din cauza faptului că medicii își desfășoară activitatea în mai multe unități, intervine oboseala, lipsa atenției, care poate cauza prejudicii ireparabile unor pacienți, familiilor acestora, cât și medicului. De asemenea, aceeași persoană ar trebui să opteze între profesia de medic și cea de cadru didactic, cea din urmă profesie fiind firesc a fi rezervate persoanelor cu o anumită experiență profesională și de viață, acumulată în timp. Astfel, criteriul vârstei ar putea fi unul dintre modurile de a direcționa opțiunea cadrelor medicale. Datoria asigurării veniturilor cuvenite personalului medical aparține ministerelor de resort, împreună cu Guvernul, care are obligația de a asigura fiecărui profesor, doctor, polițist un salariu decent, pentru a duce un trai normal. Dacă ”vrem o țară ca afară”, normalitatea cere o persoană să își câștige venitul necesar traiului de zi cu zi de la un singur loc de muncă”, spun ecologiștii.


Petru Șușcă, managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj, este de aceeași părere, susținând că cei care lucrează la stat, ar trebui să lucreze la stat și cei care lucrează la privat, ar trebui să lucreze la privat, doar că acest lucru nu poate fi făcut de pe o zi pe alta.

„Sunt de părere că în timp trebuie separate. Cei care lucrează la stat, să lucreze la stat și cei care lucrează la privat, să lucreze la privat, dar acest lucru nu poți să îl faci de pe o zi pe alta. Cel mai bun moment cred că era atunci când au crescut salariile în sistemul medical. Ca și propunere ar fi ca în momentul în care se ia o asemenea decizie, medicul să aibă la dispoziție un număr de acte. De exemplu: începând de astăzi să spună fiecare medic dacă dorește să lucreze la stat sau la privat și să aibă posibilitate ca într-un număr de ani să facă această trecere. În 2-3 ani. Dacă decizia se ia pe moment și trebuie să decidă în cel mai scurt timp s-ar putea să plece mulți”, declară pentru Monitorul de Cluj, Petru Șușcă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter