Actualitate

Se extinde skatepark-ul Rozelor. De 9 ani, parcul a fost dat uitării

Extinderea skatepark-ului Rozelor este unul dintre proiectele câștigătoare în cadrul bugetării participative de anul trecut.

Tinerii din Cluj, pasionați de skateboarding, mers pe bicicletă, role sau trotinetă, se întâlnesc toți în skatepark-ul din Parcul Rozelor. Deși este un loc special amenajat, e mult prea mic și se confruntă cu o grămadă de probleme.

Consilierii locali vor aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea și extinderea skatepark-ului Rozelor, situat în cartierul Plopilor.


Valoarea totală a investiției se ridică la 3,6 milioane lei, iar durata de realizare a investiției este de 15 luni. Finanțarea se va face din bugetul local.

Skatepark-ul Rozelor are o suprafață de 3.100 metri pătrați, din care 1.050 mp suprafață skatepark existent, 1.007 mp extindere skatepark, 730 mp spații verzi amenajate și 296 mp alei.


“În prezent, Parcul Rozelor este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi (skateparkul existent este învechit și demodat, rampe de skateboard prezentând multiple fisuri, bănci deteriorate) care nu mai are nicio estetică urbană. De asemenea, în zonă este înregistrat un mare deficit de spațiu verde. Investiția care se dorește a fi realizată are ca scop principal redarea parcului Rozelor și tineretului practicant de sporturi extreme a unui skatepark modern. Prin amenajarea și extinderea sa se propune să se câștige un spațiu adecvat upgradat la cerințele de competiție olimpică, dat fiind faptul că începând cu anul 2020 acest sport este introdus în competițiile olimpice internaționale”, susțin reprezentanții municipalității.

Prin extinderea și reabilitarea parcului, proiectul propune următoarele: eliminarea vegetației distruse, plantare de noi specii de plante, reabilitare skatepark existent, extindere skatepark, sistem de iluminat inteligent.


Skatepark-ul din Rozelor, o situație nu prea roz

Parcul Rozelor a fost reamenajat acum 9 ani, când au fost investiți 670.000 lei în mobilier urban, sistem de iluminat public, panouri de baschet, bănci, o pistă de 500 de metri pentru biciclete și una de 2000 de mp pentru role. De atunci, însă, în acest parc a fost dat uitării.

Chiar dacă skatepark-ul din Rozelor este bine amenajat, spațiul nu este suficient pentru a da libertate tuturor să practice în voie sportul preferat. Când deja se strâng mai multe persoane, începe să devină aglomerat. În plus, cei care vor să își petreacă timpul în parc, trebuie să fie mereu atenți la copiii din jur, pentru a nu provoca un accident.


„Ne strângem destul de mulți, uneori prea mulți și atunci încep să apară problemele. Adică e un spațiu destul de mic și toate elementele sunt înghesuite. Dacă suntem peste 15 în parc care ne dăm pe skate, bicicletă sau role, e haos. Este și plin de copii care sunt lăsați pe acolo să facă ce vor. Părinții sunt la mâncare sau în parc pe o bancă, departe de ce se întâmplă în skatepark”, spune Thomas Tausch, un tânăr skater.

Skatepark-ul este într-o stare proastă la ora actuală și din cauza faptului că a început deja să se crape în anumite părți și să aibă denivelări. Toate acestea, alături de lipsa luminilor nocturne, pot duce ușor la accidente pentru că iluminarea actuală a parcului este foarte slabă.


Chiar dacă parcul nu mai este la fel de îngrijit, tinerii continuă să facă ceea ce iubesc cel mai mult

„Merg aproape în fiecare zi, depinde de vreme și de timpul meu în general. Pentru mine nu mai e o pasiune, a devenit un stil de viață și pot spune că e cel mai plăcut sport pe care l-am făcut vreodată... și am făcut destule. Nici un alt sport nu îți oferă atâta libertate și creativitate”, mărturisește Thomas Tausch.

Ultimele Stiri
abonare newsletter